Endelig var dagen alle sportselevene hadde sett ekstra frem til: Safari med overnatting i Chobe Nationalpark Botswana.

AV BENJAMIN BJØRNSTAD (tekst og foto)

KRYSSER ELVA: Elefantene krysser elva for å finne frodig gress på sivøyene ute i Chobe River.

Spenningen var til å ta og føle på. Ville vi se dyr? Hva med de store kattene? Løver? Og hvordan ville det bli å sove i telt midt ute i dyrenes rike, uten noen annen beskyttelse enn en tynn teltduk?
Bussen til Botswana hadde avgang 07:00 noe som gjorde at det ble en tidlig morgen for oss. For effektivitetens skyld fikk vi matpakke med oss i bussen istendenfor å spise på Jollyboys.
SJEFEN: en voksen hunnløve skal man ikke spøke med. Foto: Benjamin Bjørnstad

Båtsafari

Etter én times kjøretur kom vi frem til en liten matsal hvor vi fikk litt mat før båtsafari stod for tur. Båten hadde to etasjér og vi klarte å kapre veldig gode plasser på den øverste etasjen.
Det tok ikke lang tid før vi fikk øye på dyr langs elvebredden. Det første dyret vi så lå og lusket i sivet. Det var ikke Siv Jensen, men en krokodille som snek seg mot oss. På gresslettene som lå mellom vannet så vi elefanter, bøfler, flodhester og impalaer.

STORE: Nilkrokodillene i Chope er blant verdens største. Faktisk er verdens nest største krokodille i vill tilstand funnet nettopp her. Den ble måt til småpene 7,42 meter og er ikke en du vil svømme om kapp med. Foto: Benjamin Bjørnstad

Botswana er elefantenes rike og har mer elefanter enn resten av verden til sammen. Faktisk er det mer enn 130.000 elefanter i Chobe. Det var dermed ikke tilfeldig at elefantene var et gjentagende syn.
Vi kom på veldig nært hold til elefantene og det var et særdeles fascinerende syn.
MANGE: Chobe Nationalpark er det stedet i verden med flest elefanter, over 130.000, takket være at Botswana er det beste landet til å bekjempe krypskyting. Foto: Benjamin Bjørnstad

Etter et par gode timer på vannet var det på tide med et raskt måltid før turen gikk videre på bilsafari, såkalt gamedrive. Etter at vi fikk plantet oss godt nedi setene på safaribilen satte vi kursen inn i parken.
Safarituren varte i rundt fire timer og det ble en veldig innholdsrik tur. Under turen så vi impala, kudu, sjiraff, ørn, løve og fargerike fugler.

Løver på nært hold

FLOKKEN: Seks løver, to voksne hunner, tre ungdyr og en liten løve bestod flokken av. Men livet langs elvebredden er tøft. Dagen før besto flokken av sju dyr, men en av løvene ble drept av en bøffel samme morgen. Foto: Benjamin Bjørnstad

Hovedattraksjonen på safarien blant de fleste var nok møtet med løvene. Etter en lang dag i safari-bilen uten hell i jakten på løver, kom vi brått over noen løvefotspor. Sjåføren vår, Kennedy, fikk det brått veldig travelt og satte farten opp i et tempo som ikke egnet seg på de humpete safari-veiene. Etter en stund med mye humping og risting så vi en flokk løver som lå langs veien. På majestetisk vis poserte de fint til bildene vi tok.

Overnatting i bushen

GIRAFFER: Giraffene er kanskje savannens mest grasiøse dyr. Foto: Benjamin Bjørnstad

Etter fire timer i klamme safaribilseter satte vi kursen mot campen hvor vi skulle overnatte. Da vi kom frem var det stelt i stand bål og telt og etter en liten stund var det klart for middag. På menyen var det ris med biff og grønnsaker, skikkelig luksus til å være ut i ødemarken.
Etter middagen var det litt kos rundt bålet med marshmallows, før det var tid for å legge seg. Følelsen av å sitte rundt bålet ig høre løvebrøl i det fjerne, er helt magisk og noe som må oppleves.
PÅ BILEN: Klassen ble fordelt på to slike safaribiler. Man sitter åpent og utsatt og kommer nær dyrene. Noen ganger svært nær…Foto: Benjamin Bjørnstad

Nok en gang ble det en tidlig morgen på oss. Noen våknet av en hannløves dype brøl, mens de med ekstra godt sovehjerte ble vekket klokken 05.45. Løven sirklet rundt leiren vår gjennom hele natta, men var ekstra nærme da den vekket oss.  Vi fikk en rask frokost i campen før turen gikk tilbake til Jollyboys. Mange spennende erfaringer rikere.
FISKEØRN: Det er mye fiskeørn langs Chobe River. Fiskeørnen er for øvrig Zambias nasjonalfugl. Foto: Benjamin Bjørnstad

STOR ANTILOPE: Kuduen er en av de større antilopeslagene. Foto: Benjamin Bjørnstad

LUSKER I SIVET: Krokodillen var raskt frampå som velkomstkomitè, da vi startet vår båtsafari. Foto: Benjamin Bjørnstad

VAKKER: De vakre Impalaene er de vanligste dyrene å se på safari. Foto: Benjamin Bjørnstad

SAMMEN: Bøfler og Impaler er ikke fiender og kan gresse sammen på de frodige gressøyene i Chobe River. Foto: Benjamin Bjørnstad

FARLIGE: Flodhesten er det farligste og mest aggressive av alle Afrikas dyr. Foto: Benjamin Bjørnstad

IKKE FORSTYRR: Det er greit å holde litt avstand til disse aggressive beistene. Foto: Benjamin Bjørnstad