SPORT har de siste fire åra lagt studieturen til Zambia for å studere hvordan idrett kan brukes i utviklingsarbeid i slummen rundt hovedstaden Lusaka. Elevene skal være her i nesten tre uker, og Gift er naturlige guiden i Lusakas gater og omegn.

– Jeg var veldig spent på dette gjensynet, har gledet meg veldig siste dagene. Skal bli fint å være sammen de neste ukene, sier Gift. Selv opplevde han det litt vanskelig å komme hjem til sine egne etter oppholdet i Norge.

– Folk her hjemme trodde jeg hadde lommene fulle av penger fordi jeg kom fra Norge. Jeg kunne ikke be om noen tjenester før de ba om penger.

– For meg betyr det mye personlig å treffe igjen Gift, sier SPORT-elev Halvor Mortensen.

– Vi ble veldig gode venner under tiden Gift var i Norge og det skal bli kult å være sammen med han her i hans hjemland denne gangen.

Turen fra Norge gikk smertefritt for SPORT-elevene. Piloten la kloklig kursen rundt Libya (over Algerie) noe som gav oss noe lengre flytid. Etter 25 timers reise var det en sliten, men like munter gjeng som inntok Zambia kl. 0645 om morgenen. Vi ble møtt av en stor velkomstkomitè av folk fra EduSport Foundation og Bauleni United Sport Academy som er våre to hovedsamarbeidspartnere her i Zambia. Regntiden er i ferd med å slippe taket, men et par skurer har det vært. Når sola får slippe til blir det fort uutholdelig varmt for vintervante nordmenn. Etter romfordeling var det lunch på Chita Lodge, kylling og nshima (zambiernes nasjonalrett; maismel kokt til en tykk grøt).

Ettermiddagen ble brukt til et besøk ved reptilfarmen Kalimba Farms. Her ble det nærkontakt med kyllingspisende slanger, krokodiller i alle størrelser, skilpadder og til slutt møte med en 5 meters pytonslange. Siden slangen var i litt dårlig humør frarådet guiden det klassiske pyton-rundt-nakken-bildet, så det ble med litt forsiktig klapping.

Tirsdag er det klart for det vi egentlig er kommet for, nemlig besøk og jobbing i communtien Bauleni. Her skal vi skal hilse på barna og ungdomslederne vi skal jobbe med, samt bli med på en vandring gjennom selve communitien for å se og føle litt på hvordan noen av verdens fattigste mennesker lever til daglig.