Litauens frihetskamp fikk en dramatisk vending ved foten av dette tårnet 13. januar 1991 da sovjetiske tropper rullet inn med panservogner og spesialsoldater. Journalistene fortsatte med direktesendingene helt til soldatene fra den røde armé slo seg gjennom døren til kontrollrommet. Totalt tretten mennesker ble drept under kamphandlingene og mange ble såret.

I TV-tårnet er det en utstilling som gir et historisk overblikk om litauernes frihetskamp og dramatikken som utspant seg her.

Fra utsiktspunktet høyt oppe i tårnet kan du skue utover et landskap preget av sovjettidens grå boliggettoer. Men det er først når du dukker ned og inn i bylandskapet at du virkelig får oppleve kontrastene og det særegne ved byen.

I 1994 kom gamlebyen inn på verdensarvlisten til Unesco. EU har sprøytet inn millioner av euro til restaurering og gjenoppbygging. Her kan du lete deg gjennom smale brostenbelagte gater som slynger seg gjennom byen. Besøke katedraler eller hvile trøtte føtter på en fortausrestaurant. Du kan søke luft på de mange åpne torgene, handle i små pittoreske forretninger eller hos en bodselger på gaten.

Se flere bilder fra Vilinus her: Galleri 1, Galleri 2