Norge-Slovakia 6-1 (6-0) Etter et skuffende EM i sommer, og uten Ada Hegerberg, var det knyttet stor spenning til hvordan det norske kvinnelandslaget ville respondere. Svaret etter to spilte kamper er seks poeng og 10-2 i målforskjell.
Tekst: Jørgen Rensch Dommersnes
Landslagstrener Martin Sjögren var klar på at Norge møtte et betydelig bedre lag enn Nord Irland som ble slått 4-1 fire dager tidligere. Men på Sarpsborg stadion gikk det norske laget knallhardt ut fra start og en fantastisk førsteomgang la grunnlaget for seieren.
– Godt samspill
Allerede etter fire minutters spill var det bursdagsbarnet Lisa-Marie Utland som fikk æren av å sette inn 1-0. 25-åringen mottok en lang ball fra midtstopper Stine Pettersen Reinsås som hun tok ned på brystet og la i lengste hjørnet.

Kun fire minutter senere var Elise Thorsnes frampå. Avaldsnes-spissen snek seg mellom passive forsvarere og satte inn 2-0.
3-0 kom etter 21 minutter da Guro Reiten la ballen til rette på ett touch før hun elegant la ballen i lengste hjørne, etter innlegg fra Caroline Graham Hansen.
Rollen var byttet om seks minutter senere da Graham Hansen spilte vegg med Reiten før hun elegant lobbet inn 4-0.

Vi har et godt samspill. Alle spiller ballen til alle, og alle får være med på scoringslisten. Det er veldig, veldig gøy, sier Graham Hansen i følge TV2.
To straffespark til Norge før pause gjorde at det norske laget gikk i garderoben med en overlegen 6-0 ledelse. Maren Mjelde og Graham Hansen fikk æren av å score på hvert sitt.
Upresis andre omgang
I andre omgang tok Norge lettere på oppgaven og lot Slovakia ha ballen mer. Det gjorde at Klaudia Fabova enkelt kunne redusere til 6-1 på et innlegg etter 55 minutters spill.
Det norske laget fortsatte å skape sjanser, men uten den samme presisjonen som i første omgang. Graham Hansen var ikke fornøyd med omgangen, men mener også at det er noe å ta med seg.
Det er kjipt, men kanskje vi trengte en slik vekker før vi møter Nederland. Vi får ta med oss at vi ikke har vært perfekte i noen av kampene så langt.
I det 78. minutt ble tomålsscoreren tatt av banen til stående applaus fra 912 tilskuerne som hadde tatt turen til Sarpsborg Stadion.

Det siste kvarteret roet Norge ned tempoet og kontrollerte inn en solid 6-1 seier.
Spillet til de norske jentene gledet landslagssjefen etter en sommer med mye kritikk.
Vi gjør en fantastisk førsteomgang med seks scoringer og fine mål. Vi kunne ha scoret mer og viser frem et virkelig godt angrepsspill, sier landslagssjef Martin Sjögren til TV 2.
God stemning
De norske jentene har respondert på en solid måte etter mye oppstyr under sommerens EM. Først røk Norge ut i gruppespillet etter tre tap og null scorede mål. Få dager senere kom sjokkbeskjeden om at Lyon-stjernen Ada Hegerberg ga seg på landslaget. 22-åringen begrunnet beslutningen med manglende motivasjon, samtidig som hun var kritisk til Norges Fotballforbund.
Nå er stemningen en helt annen i følge Elise Thorsnes.
– Jeg vil si stemningen aldri har vært så bra som nå. Det har kanskje gjort oss godt det som har skjedd. Stemningen er fantastisk bra.

Det var nettopp fraværet til Hegerberg som gjorde at Thorsnes fikk sjansen på topp. Hun tok vare på sjansen og svarte med en nettkjenning.
Nå ser det norske laget framover, men landslagstrener Sjögren forventer tøffere motstand når Nederland står på motsatt halvdel i slutten av oktober.
– Det er stor forskjell på Nederland og Slovakia. De er europamestere og var det beste laget i EM. Det blir en tøff utfordring for oss.