Streetphoto er spennende og morsomt. Det er nervepirrende og litt nifst. Men med litt øvelse går det overaskende lett å få til de bildene man ønsker. Det er bare en hake; det tar tid.
Enkelt og vanskelig
Når man ser på streetphoto så kan det se veldig enkelt ut. Og det er det også. Men det som kan være utfordrende er å lære seg de teknikkene som skal til for å få det til. Hvilke innstillinger som fungerer best for deg, hvordan du håndterer stressituasjoner og hvor tålmodig du klarer å være. Bildekomposisjon er også avgjørende.

street photo street fashion New York Streetphoto
Streetphoto i New York (Foto: Marte Tung Nilsen, Silje Andersen og Solveig Pettersen)

Spenning
Mange synes det er nifst å ta bilder av fremmede, og det er ofte det i begynnelsen. Men når man har gjort det noen ganger, så glemmer man dette i stor grad. Men denne kriblingen i magen er også en del av sjarmen ved streetphoto. Noen vil kanskje si at det er en like nødvendig del av opplevelsen som situasjonen man fotograferer.
Spesielle situasjoner
Ofte får man de kuleste bildene når det skjer noe spesielt, eller steder det skjer noe utenom det vanlige. Når vi oppsøker disse og går inn i situasjonene kan noen bli stressa, og dette kan ødelegge for bildene. Dette er helt vanlig i begynnelsen. Da må man se på situasjonen og lære av denne. Hva kan jeg gjøre annerledes for å lykkes?
street photo New York Streetphoto
Streetphoto i New York (Foto: Thomas Stavø Johnstone)

Tålmodighet
Det er en vanlig misforståelse at streetphoto ikke krever noe av fotografen. Det krever nemlig øvelse og tålmodighet. Repetisjon. Med tålmodighet menes at når man er i situasjoner og fotograferer så må man ha litt is i magen og jobbe mot det beste bildet, og ikke gi seg før man har det. Men det er altså ingen heksekunst, man må bare øve.
street photo New York Streetphoto
Streetphoto i New York (Foto: Thomas Stavø Johnstone)

«Det føles som man forsvinner helt. Det er som en rus. Man mister seg inn i en verden av bilder og folk. Det kan bare sammenlignes med dyrebilder, der man venter på (og leter etter) det perfekte bildet. Og når man har fanget det, er gleden endeløs. Så kan jakten begynne på nytt!»
Thomas Stavø Johnstone, Fotolinja 2016/17

Streetphoto New York, street photo
Streetphoto i New York (Foto: Thomas Stavø Johnstone)


Streetphoto kan man gjøre overalt. Fotolinja på Skjeberg folkehøyskole øver på dette både her hjemme i Norge, men særlig i New York. Der syder hele byen med motiver som bare venter på at en av oss på Fotolinja skal knipse og forevige øyeblikket.

Les mer om Foto-New York HER! Følg oss på Facebook og Instagram, da vel!