På vei fra flyplassen og inn til Manhattan er elevene i ekstase. De kan ikke tro at de er på vei til New York, en by de tidligere bare har sett på film.

-Opplevelsen av verdensmetropolen New York er faktisk akkurat slik mitt inntrykk er fra utallige filmer, sier Fredrik Gabrielsen.

Elevene blir fort kjent med subwaysystemet som kan virke enormt, men som faktisk er oversiktlig og lett gjenkjennelig bare man bruker kartet. Etter kun to dager i Manhattan drar Fredrik alene rundt for å bli kjent, og for å fotografere.

Fotoutstilling med New Yorks kunstelite
Vi tar subwayen til Atlantic Avenue i Brooklyn for å bli med på utstillingsåpning på Bond Street Gallery. Det blir vist sort/hvitt-fotografier fra Coney Island, tatt av fotografer som Bruce Gilden og Sid Grossman. Den legendariske fotografen Harold Feinstein er til stede på åpningen.

I en stor hall ved siden av hovedgalleriet viser James White supersize digitalprints av filmstjerner og supermodeller. Overflod av mat og drikke hører en ekte New York åpning til, og alt fra New Yorks kunstelite til den hjemløse mannen i gata forsyner seg villig av de bugnende fatene.
Fredrik Gabrielsen benytter muligheten til å slå av en prat med James White.

B&H – New Yorks største og rareste fotobutikk
B&H er eid av ortodokse jøder, og selv om andre også jobber der, er det de ortodokse jødene vi legger merke til. De ekspederer kunder i en fart med hatt og krøller, og servicen er ikke alltid den beste.

Likevel elsker alle fotografer B&H. Elevene på BOK fascineres av de voldsomme køene som går unna i en fei, og av tunellsystemet varene sendes gjennom.

Dollaren har mindre verdi enn på lenge, og prisene er ofte under det halve av hva de er hjemme i Norge. Elevene handler kameraer, objektiver, minnekort og fotobager som de har ønsket seg lenge.

-Jeg fikk god service. De som jobber på B$H vet hva de selger og det var gøy å være der, sier Mariann Grønsberg som kjøpte både fisheye objektiv og fotobag.

John Lennon, Dakota Building og Chapter 27
Vi starter dagen med en times gange fra 106 gate, sydover gjennom Central Park. Våren har kommet og trærne med de rosa blomstene har begynt å spire.

På 72 gate og Central Park ligger Dakota Building der Jonn Lennon ble drept i 1980.

Yoko Ono bor fortsatt i bygningen, og like ved, noen meter inn i parken ligger Strawberry Fields, et minnesmerke over John Lennon.

Filmen vi skal se på Angelica Filmcenter denne kvelden, «Chapter 27» handler nettopp om det brutale mordet på John Lennom. Filmen fokuserer på week-enden som ledet til mordet, og Jared Leto spiller den sinnsyke morderen David Chapman.

Etter filmen kommer skuespiller Jared Leto og regissør J.P. Schaefer inn i kinosalen, og publikum får ta bilder og stille spørsmål.

-Jeg kjenner han fra filmen «A Requiem for a Dream», sier Elisabeth Retteraasen, -han er en utrolig flott skuespiller og jeg fikk tatt mange bilder av han.

International Center of Photography
Vi får en varm velkomst på ICP, der hovedlærer Annette Klingvall selv har studert. Skolen har blitt flyttet fra Upper East Side til rett over gaten ovenfor museet, midt i Manhattan. Lokalene fremstår som topp moderne, med elevarbeider og designstoler som eneste rekvisitter, foruten fotoutstyr av alle kategorier.

Vi får en omvisning i lokalene og en orientering om ulike studietilbud. Etterpå kan elevene bruke tid i skolens flotte bibliotek, før vi setter kursen mot ICP Museum og utstillingen The Collections of Barabara Bloom.

En fantastisk tur vi aldri vil glemme
I løpet av tiden i New York besøker vi Coney Island, Empire State Building, Guggenheim Art Museum og Museum of Modern Art.

Vi tar subwayen ut til Williamsburg der 20, 000 kunstnere bor og arbeider og Circle Line Cruise rundt Manhattan.
Upper East Side, East Village, Grenwich Village og Chinatown festes også på netthinnen og i kameraet.

-Opplevelsene og inntrykkene har vært så mange og så gode, sier Hanne Bjørnstad, og vi har hatt det flott sammen vi i gruppen. Det har vært en unik reise og jeg skal definitivt tilbake til New York, avslutter hun.
equ