Elevene på musikkproduksjon har hatt noen alldeles fantastiske dager i Berlin. Torsdag var vi på sykkeltur gjennom byen i 24 deilige varmegrader. Med en morsom og kunnskapsrik guide fikk vi servert mange gode og interessante historier på turen gjennom storbyen.

Claudia fra Fat Tire ga oss gode historier på turen gjennom Berlin

Ikke for pyser

Sykkelturen er ikke for pyser – den tar bortimot 5 timer – og ja, det ble mye sykling. Men, for Skjebergelevene var dette selvfølgelig «peanuts».
Turen startet hos sykkelutleiespesialisten Fat Tire Tours ved Alexanderplatz og etter stopp på Bebelsplatz og Gendermenmarkt tok vi en nærmere titt på restene etter Berlinmuren ved SS-hovedkvarteret. Claudia hadde et par ordentlige spennende historier på lur fra den kalde krigens siste dager da vi kom hit. Den kanskje mest spennende historien går som følger –
«Etter å ha gjemt familien sin i toppetasjen i bygget på bildet under, klarte familiefaren ved midnatt å få dem opp på taket for så å kaste et tau. med en hammer i den ene enden, over muren. På den måten fikk han spent en line hvor han klarte kunststykket å fire familien med kone og to barn over muren til Vest-Berlin i sikkerhet. Vaktene i tårnet ved siden av så det hele, men oppfattet operasjonen som så spektakulær at dette bare måtte være noe som ble utført av deres egne – så de unnlot å skyte.»

Rester av Berlinmuren ved SS-hovedkvarteret

Checkpoint Charlie og Førerbunkeren

Checkpoint Charlie var en grenseovergang mellom den amerikanske sektoren av Vest-Berlin og den sovjetiske sektoren Øst-Berlin. Den var én av to grenseoverganger forbeholdt ikke-tyskere og diplomater.
Checkpoint Charlie har blitt brukt i utallige spionfilmer og den besto mellom 1945 og 1990. I dag har den blitt voldsomt turistifisert med tyskere utkledd som amerikanske soldater og du må se opp for for småkjeltringer og lommetyver.

Checkpoint Charlie i Berlin

Førerbunkeren

På sykkelturen er vi også innom Førerbunkeren som ligger ved Potzdamer Platz. Det var her Hitler tilbrakte sine siste dager sammen med Eva Braun Den ble til slutt sprengt i filler av de russiske styrkene. Det er sterkt å stå her, men det er en enda sterkere opplevelse på stedet vi besøker rett etter på – Minnesmerket over Europas myrdete JøderEn vanvittig kontrast. Minnesmerket består av 2711 enorme betongklosser og det skal mye til å ikke bli beveget her.

Lunsj i Tiergarten

Da var det var deilig og komme seg videre inn i frodige Tiergarten et stort parkområdet midt i byen. Her inntok vi en bedre lunsj ute i det fri på den fine «slusekroa» – Schleusenkrug.

Deilig wienerschnitzel i Tiergarten

Museums Insel

Mette og blide gjensto det nå to stopp på turen – Reichstag – eller Riksdagen, med kontorbygget til Angela Merkel rett ved. Før det bar videre gjennom kjente Brandenburger Tor og til slutt Museums Insel hvor vi fikk med oss historien om den prangende Berliner Domen.
Etter det syklet vi ut på paradegaten Unter den Linden og tilbake til utgangspunktet –  Alexanderplatz.

TV-tårnet og verdensklokka på Alexanderplatz

Historie

Berlin er full av historie er det liten tvil om. Denne sykkelturen med Fat Tire Tours gjør disse historiene levende og selv om det ble mye sykling, er tilbakemeldingene fra elevene utelukkende positive.

Video fra turen

I videoen under kan du bli med oss på turen gjenom Berlin. Enjoy:)