Ingenting gjør oss lykkeligere enn elever som benytter mulighetene de får hos oss. To gode eksempler på dette er fotoelevene Frida Mathilde Auke og Silje Hamar Bondehagen. I løpet av skoleåret på fotolinja tok de virkelig vare på mulighetene og gjorde året spennende, kult og nydelig. De hadde veldig ulikt ståsted, men i hjertet bar de på det samme: masse talent, vilje og kreativ energi. De ga jernet både i fotostudio, i klasserommet, i mørkerommet og sosialt. 

foto fotoelev fotolinje
Både Frida og Silje har satt spor på Skjeberg med sin tilstedeværelse og talenter.

Derfor hadde jeg lyst til å høre hvordan de opplevde det å ha disse mulighetene, hva de likte best og hva de lærte mest av. Hvordan de ser tilbake på det nå som støvet har lagt seg?

utstilling fotolinje skjeberg folkehøyskole
Silje og et av bildene hun tok som vi bare ELSKET!

Silje sier: Det var veldig kult å ha et eget studio på linja, med alt mulig av utstyr. Før jeg startet på Skjeberg hadde jeg bare brukt kameraet og stativet mitt. Jeg lærte mye av å bare prøve ut forskjellige objektiver og teste utstyret vi hadde til disposisjon. Det som også var fint med studio var at det var åpent hele dagen, noe som gjorde det tilgjengelig og lett å ha shoots med venner eller alene når man hadde tid.

fotostudio skjeberg folkehøyskole
Morro i fotostudio! Alle kledde seg ut som JT

Det tok en liten stund før jeg ble komfortabel med å være masse i studio. Det var liksom så mange tekniske ting man skulle huske på på én gang, tenkte jeg.

analogt foto mørkerom fotolinje skjeberg folkehøyskole
Noen av de fine analoge bildene til Silje.

Jeg tror jeg bare bestemte meg for å kaste meg ut i det tilslutt – og det var jo kjempegøy! Man må bare starte et sted og prøve seg litt fram. Dessuten er det alltid noen som vil hjelpe deg hvis du trenger det. Når jeg ser tilbake på det angrer jeg nesten på at jeg ikke brukte studio og alt utstyret mer. Mot slutten av året var det derimot mørkerommet som ble mitt favorittsted. Det var så kult å fremkalle sine egne bilder, høre på musikk og prate sammen om alt og ingenting.

utstilling fotolinje skjeberg folkehøyskole
Frida med bildet hun gjorde til en av de første studiooppgavene. Bedre blir det ikke!

Frida sier: Jeg gikk media på videregående, så jeg hadde allerede prøvd meg litt på foto tidligere, men det var noe helt annet å drive med det på fulltid. På Skjeberg følte jeg at jeg fikk uttrykket meg selv på en helt annen måte enn det jeg hadde fått gjort tidligere, mens jeg samtidig ble utfordret på mange ting. Jeg likte veldig godt at vi hadde så mye ulikt utstyr disponibelt, i tillegg til fotostudio og mørkerom. Det gjorde at jeg fikk testet ut mange ulike typer foto og vist flere sider av meg selv gjennom bildene. Fotografi kan virke litt skummelt i starten, men når man kommer inn i det er det utrolig gøy å drive med. Det er så mange uttrykk du kan vise gjennom bilder bare ved å endre litt på vinkler eller bildeutsnitt.

tur fotolinje sskjeberg folkehøyskole
Fra turen vår til Oppsjø da vi ble godt kjent og hadde det artig.

I klassen var vi mange ulike personer med helt forskjellig utgangspunkt, men jeg opplevde at uansett hvilket utgangspunkt du hadde, var alle veldig støttende og hjelpsomme. Det er noe av det jeg setter størst pris på – også i etterkant. Det er bare å prøve og feile så mye du bare vil, men så er det alltid noen der som støtter deg og vil se deg lykkes.

utstilling fotolinje skjeberg folkehøyskole
Fra utstillingsåpningen vår i Fredrikstad.

Jeg skulle derimot ønske jeg utnyttet mulighetene mer da jeg hadde dem, som for eksempel mørkerommet. Mørkerommet var litt skummelt i starten, fordi det er så mange elementer å forholde seg til som må fungere sammen for å få gode bilder, men når man får teken på det er det kjempegøy og kjempedeilig å stå i mørkerommet i noen timer med musikk eller en god samtalepartner. Valget mitt av Skjeberg er noe jeg absolutt ikke angrer på, og jeg er kjempefornøyd med alt jeg fikk oppleve det året.

fotolinje skjeberg folkehøyskole
En herlig fotogjeng som virkelig skapte mye hygge og liv rundt seg.

En ting er sikkert: de hadde både et sosialt og lærerikt år. Og man skal jo ikke bare jobbe som elev på Skjeberg, man skal jo ha det hyggelig sammen også. Og det fikk både Silje og Frida til. Heldigvis!

Les mer om linjene HER.

Følg Skjeberg folkehøyskole på Instagram HER!