Noen går på Fotolinja på Skjeberg folkehøyskole for å finne ut mer om foto, andre for å se om det er fotograf de ønsker å bli. Noen er helt nybegynnere og andre er ganske erfarne. Det er en blanding vi liker godt å ha på fotolinja. Det skaper en god grobunn for dialog og samarbeid, og gir oss en herlig levende skolehverdag.  

Fotoklassen 2017/18. En fabelaktig gjeng med herlig ungdom!

Etter et år på Foto så er elevene på mange måter fortsatt våre. Vi har opplevd så mye sammen at det er helt naturlig at vi følger dem videre på veien og ønsker dem en god og spennende vei videre i livet.
Dette går heldigvis begge veier, så nå som jeg er nysgjerrig på hvordan to tidligere elever som har gått videre med fotografi har opplevd året på Foto, så får jeg fine svar tilbake. Jeg har spurt elever fra de to siste kullene. De er nå elever på Bilder Nordic School of Photography i Oslo og Norsk Fotofagskole i Trondheim.  
Fikk de en smak for hva fotolivet gir?
Lærte de det de trengte før de begynte på sine fotoskoler?
Hvordan var oppgavene.
Hvordan opplevde de turen til New York? 
Vegard fikk god kontakt med fuglene på Akerøya da vi var med for å merke fugl.

Vegard Mostraum Hovind går på Bilder Nordic i Oslo. Han hadde et eventyrlig år på Skjeberg folkehøyskole. Hver oppgave han leverte inn var kvalitet og han vokste frem gjennom skoleåret som en kvalitetsfotograf med spennende konsepter og fine tanker omkring det han gjorde. Alltid nøye og alltid gjennomtenkt. Vegard klarte forøvrig å selge et bilde da vi stilte ut i New York. Ikke verst!
Andrine og hennes speilbilde i vinduet (foto: Vegard Mostraum Hovind)

Her er det Vegard skriver:Da jeg begynte på Skjeberg Folkehøyskole så planla jeg ikke å fortsette med det etterpå. Jeg hadde lyst til å prøve noe kreativt og gøy, så da tenkte jeg folkehøgskole hadde vært fint. Det var et moro og lærerikt år, og det fikk meg til å se at foto var noe jeg kunne tenke meg å fortsette med videre.
Portrett av Karoline. Så enkelt kan det gjøres (foto: Vegard Mostraum Hovind)

Lærerikt på Foto
Jeg syns vi lærte mye nyttig på Skjeberg. Vi hadde mange oppgaver som var veldig moro. Og jeg gledet meg alltid til mandag for da gikk vi gjennom hva alle hadde gjort. Når vi fikk oppgaver så hjalp vi hverandre hele tiden, og vi lærte mye fra hverandre også. Det jeg lærte på Skjeberg Folkehøyskole var en smakebit av hva fotoverden har å tilby. Det er veldig mye å lære innen foto og jeg er kjempefornøyd med det jeg lærte på Skjeberg.
Å starte på Bilder Nordic med kunnskapen jeg allerede hadde fått gjorde det lettere å få ideer og å lære nye ting.

Dette er bildet Vegard stilte ut og fikk solgt på utstillingen i New York (foto: Vegard Mostraum Hovind)

New York
Å reise til New York var utrolig gøy og spennende. Jeg hadde aldri vært i USA før så jeg var veldig glad for at vi kunne dra dit. Foto har en tendens til å bli mye mer spennende etter hva som er foran deg, og å reise til et annet land gjorde det enda morsommere å ta bilder. Tusen takk for et spennende, lærerikt, og morsomt år!
 
Andreas fotograferer på Top of the Rock i New York (Foto: Nathan Fristad)

Andreas Svestad Utseth går på Fotofagskolen i Trondheim. Han var den første i sitt kull som fikk sitt bilde reposta av folkehøgskolen sin Instagramkonto.  Det klarte han første uka på skolen. Han er en gutt som er veldig god på å fange en stemning og har alltid en positiv innstilling til det vi bedrev med på Fotolinja. 
Andreas med bildet han stilte ut i Fredrikstad kino i 2019

Her er det Andreas skriver: Da jeg gikk på Skjeberg fikk jeg veldig bra start på fotografiens verden. Alt jeg kunne for å komme inn på fotofagskolen lærte jeg på Skjeberg og hadde det ikke vært for året på Fotolinja hadde jeg aldri kommet inn.
Tonje i Fretex-fashion (Foto: Andreas Svestad Utseth)

Fretex og fashion
Det jeg likte best på
 Skjeberg med tanke på oppgaver, må være da vi fikk låne klær hos Fretex Halden for å lage en Instagramkampanje for dem. Selv om jeg syntes at det var vanskelig med fashionfoto, så nektet jeg å gi opp før jeg kom i mål. Bildene ble kule og Fretex Halden ble veldig glad for bildene, så de la mange av dem ut på sin Instagramkonto.

Andreas og medelever på jakt etter kul streetart i Brooklyn

Times Square, baby!
New York turen var virkelig en reise jeg aldri glemmer da hver eneste dag var spennende og
moro. Vi fikk oppleve utrolig mange ting og det å komme til Times Square å se New York skikkelig for første gang var stort! Det var en drøm som gikk i oppfyllelse.
Vegard og gutta boys på kanotur i 2017.

Det begge to er enige om er at det var fint å få prøve ut så mye forskjellig innen foto. Det har også mye å si å ha en dedikert lærer som gir individuell hjelp, opplæring og veiledning til elevene. Året på Skjeberg folkehøyskole var variert, lærerikt og spennende. 
Er du nysgjerrig på hva mer vi gjør på Fotolinja så kan du lese mer HER.
Sjekk også ut Fotolinja sin Instagram