Han forklarte at det som vi leser er bare tolkninger av virkeligheten. Hva som skrives er en slags overdreven realisme som lager fantasibilder i hodene våre.

Et ord sier mer enn tusen bilder
For ham betyr det å skrive en bok noe magisk. Han betegner en bok som et kollektivt arbeid mellom leseren og forfatteren. Inspirasjonen henter han fra andre bøker, fordi «det er bøker som inspirerer oss å skrive nye bøker, akkurat som kunsten inspirerer oss til å lage ny kunst».

I love you. You left me. I miss you
– Slike historier er ofte gjengangere i dagens ungdomslitteratur, sier han. Selv skriver han ikke slike historier, men legger til at hver generasjon trenger sine egne eventyr. Når han skriver, trekker han seg ofte tilbake til arbeidsstua si. Å skrive betyr for ham å orientere seg og finne ut hva han mener om en sak. Men det aller viktigste er hypotetiske spørsmål som hver enkelte person må svare på selv.
Selv etter 40 år som forfatter, er han fortsatt en opptatt mann. Etter besøket på Skjeberg Folkehøyskole måtte Tor Åge haste videre til et møte med sin mangeårige kollega og gode venn Jon Bing i Fredrikstad for å lage utkast til nye historier.