Lørdag ble nok en dag med aktivitet, idrettsglede og veldig varm sol! The Skjeberg Annual Tournament stod på programmet med over 50 lag fra 6 til 14 år.

Det lokale musikkorpset spilte opp og skapte god og høytidlig stemning under innmarsjen for over 50 lag og 500 fotballglade unger!
SPORT-elevene fikk tildelt sine lag før innmarsjen og gikk sammen med spillerne sine, slik Velte viser på dette bildet.

Elevene fra Skjeberg skulle være lagledere, jobbe med mediaoppgaver eller sitte i infodesken og håndtere resultat og turneringsoppsett. Dette i samarbeid med ungdomslederne i Bauleni United Sport Academy.

Banen sponset av tidligere Barca-stjerne!

I går ble vi kjent med Skjebergskolen, også kjent som «BUSA Skjeberg Youth Development Centre». Der gikk mye av dagen til planlegging av årets Skjeberg Annual Football Tournament. Der fikk vi vite at turneringen skulle bli holdt på banen ved siden av skolen, som tidligere Barcelona og Chelsea-spiss Samuel Et’o hadde hjulpet med å finansiere.

Mats og Philip poserer sammen med laget sitt på banen sponset av selveste Samuel Et’o.

Umulig å ikke bli engasjert

Det var dags for den store turneringen, og flere av oss elevene gledet oss til å coache de positivt innstilte ungene før ett av årets høydepunkter. Vi fikk vite kvelden før turneringen at det skulle starte klokken 07.00, og la oss i god tid for å få nok hvile. Selv om ikke alle var i topp form da vi sto opp kl 0600, var det umulig å ikke bli engasjert når vi gikk innmarsjen med alle de unge talentene sammen med ett korps.

Før ungene kunne sparke i gang det årlige høydepunktet måtte de igjennom ett par taler og instruksjoner. Heldigvis holdt Thomas og Sveinung det ganske kort, så de spente ungene kunne sverme de fire minibanene med flott fotball og godt humør.

Taler og nasjonalsang må til ved store anledninger. Her er alle spillere og ledere samlet før turneringen starter.
Aleksander mønstrer laget sitt BUSA U-6 før det marsjerer inn for å spille kamp.

Kampen om feiringene

Det var ikke kun god fotball vi fikk se, da alle lagene hadde drillet inn utallige feiringer, som naturligvis var helt ukjent for oss her nord som er vant til ganske kjedelige feiringer. Det var dansing, rulling, saltoer, hopping og sprelling. Hver feiring var bedre enn den forrige, og det virket nesten som kampen om den stiligste feiringen var viktigere enn hvem som vant på matta.

Jentene stilte i to klasser; U-12 og U-14. Yngre jenter er det ikke så vanlig å se enda på fotballbanene i Zambia.
Stor innsats og høyt nivå! De små barna er noen skikkelige tøffinger; takler, skyter, ramler og kommer seg på beina igjen uten noe sutring! Gode er de også!!

Full spurt fra start til slutt

Selv om lagene var opptatt av feiringene, ble vi elevene overrasket over hvordan disse unge spillerne fightet seg igjennom kampene, og løp som det ikke var en morgendag. Det var headinger, taklinger med hodet først og full spurt fra start til slutt, uansett om man hadde to, en eller ingen sko. Og det i 31 varme grader! For våre vintertilpassede kropper ble dette en ikke liten utfordring ved siden av jobben vi skulle utføre.

Straffesparkkonkurranse ble det flere av i sluttspillet. Målene var ganske små, noe som gjorde at 0-0 ble et vanlig resultat i selve kampen. Og publikum slutter opp om lagene bokstavelig talt!
Premiebordet bugnet av nyinnkjøpte premier. At det var stor stas å vinne var tydelig, og glade vinnere tok smilende i mot både pokal og applaus!

Selv om ungene hadde det gøy, måtte det ta slutt, da BUSA sitt A-lag skulle spille kamp klokken 1500. Fornøyde unger tok med seg hjem flotte pokaler utdelt av elever på Skjeberg Folkehøgskole, mens litt mindre fornøyde unger gledet seg allerede til neste år.

Tekst og bilde: Alfred Arntzen og Sveinung Finden