I dag hadde vi vår første hele dag som turister i Zambia. På programmet stod Victoria Falls – ett av verdens mektigste naturlige underverk. Men dyrelivet og vegetasjonen rundt Victoria Falls ble også en opplevelse i seg selv.
Av: Marcus Skjæveland
Første natt i Livingstone på vakre Jollyboys er gjennomført og vi fikk en veldig god frokost, deretter ventet det taxier utfor for å ta oss med til Victoria Falls. Vi hadde på forhånd fått vite at dyrelivet ved Victoria falls var spesielt, og det fikk vi smake på allerede ved ankomst. Det første som møtte oss var en stor bavian som entret en folketom buss og stjal matpakken til bussjåføren! Noe vi syns var veldig kult.

Baboons: Apene byr virkelig på seg selv ved Victoria falls. FOTO: Jakob Hegtun

Kun noen få meter inn i nasjonalparken fikk vi vitne noe av det vakreste vi kommer til å få se. Og vi ble virkelig ikke skuffet. Å gå i skogen med jungelfølelsen og apene rundt oss var noe for seg selv, men når man virkelig fikk øynene opp for det vakre fossefallet var de fleste stumme. Videre gikk vi en vakker tur over en bro der enkelte virkelig fikk kjenne på høydeskrekken.
Naturens underverk: Victoria Falls utgjør et fall på opptil 106 meter over 1,7 kilometer der den mektige Zambesielven stuper ned i krateret laget over millioner av år. FOTO: Sveinung Finden

Men den vakre øya som ventet på andre siden av broen gjorde det verdt det. Her kunne vi gå på en sti rett i forkant av fossen (se til venstre på bildet over), og ble til tider vasket med sprut fra vannfallet. Fallhøyden og de enorme vannmengdene gjør at vannet blir blir kastet opp igjen flere hundre meter. Dette fenonmenet inspirerte lokalbefolkningen til å å kalle fossefallet «Mosi-oa-Tunya» som betyr «røyken som tordner».
Etter en tur rundt «øya» fikk vi skikkelig jungelfølelse når vi gikk ned til bunnen av fossen som kalles «The Boiling pot». Dette var skikkelig Tarzan-skog med svære trær, lianer, palmer, fine blomster og et allsidig dyreliv. Langs stien fikk vi nærkontakt med bavianer, edderkopper, fugler og øgler noe vi alle syns var veldig kult.
Regnskogen: På grunn av fuktigheten fra Victoria Falls får vegetasjonen nedenfor fallet et helt unikt preg som ikke ligner noe annet i området rundt. Veldig eksotisk for oss nordboere. FOTO: Sveinung Finden

Etter en 20 minutters gåtur ned fjellet kom vi til enden av stien som lå bare 8 meter over eleven omlag 200 meter nedenfor fossefallet. Her gjør Zambesi en skarp sving som skaper en gedigen bakevje som kalles «The Boling Pot». Her vi fikk se personer som hoppet i strikk fra den berømte jernbanebroen mellom Zimbabwe og Zambia. Turen tilbake opp de mange trappene var betraktelig tøffere men var virkelig verdt det.
Boiling Pot: Birk Liverud trives godt i eksotiske omgivelser ved «The Boiling Pot» med jernbanebroen mellom Zambia og Zimbabwe i bakgrunnen. FOTO: Sveinung Finden

Mot slutten av turen var vår kjære trønder Sondre Røhmen så heldig/uheldig at han fikk stiftet nært bekjentskap med en av de største bavianene. Den voksne hanapen så nemlig en fristende Fanta i sekken og bestemte seg fort for å stjele den fra sekken til en forskremt Sondre. Arrogant nok satte han seg ned, skrudde korken av flasken, tømte litt av innholdet på bakken og drakk det…. Til skrekkblandet fryd fra norske tilskuere. Uten om den lille hendelsen hadde vi alle en fantastisk dag. Kvelden avsluttes med deilig mat fra Zambezi Cafè i der vi ble vitne til frieri på et av nabobordene!
Apestreker: Denne kraftpluggen fikk lyst på Fanta, og stjal like godt brusen fra sekken til en lettere overrasket Sondre Røhmen. Nå blir det apefest, og enda en god historie for oss! FOTO: Jakob Hegtun

I morgen skal vi besøke organisasjonen Response Network så anbefaler alle til å ta en titt på morgendagens blogg også.