Skjeberg Folkehøyskole har landets eldste journalistikkutdanning, og har siden 1990 sendt mange elever videre på sin karriere som sportsjournalister og fotografer til NRK, TV2, VG, Dagbladet, lokalaviser og andre medieinstitusjoner. Andre har fått inspirasjonen her, og studert journalistikk videre i Norge eller England.

«Premier student»: Lars Magnus Røys var elev på Sportsjournalistikk og idrett skoleåret 2016-17. Våren 2018 rensket han premiebordet med tre priser på Salford Unversity i Manchester der han studerer videre på sportsjournalistikk. Blant annet «Best first year student», og «Gary Nevilles Sport Journalist of the Year». FOTO: Facebook

– Jeg anbefaler alle som vil prøve seg som sportsjournalist å starte med Skjeberg Folkehøyskole og linjen «Sportjournalistikk og idrett». Det er veldig gøy, og dyktige lærere som legger til rette for de som vil jobbe og lære. Jeg lærte all «basicen» her pluss litt til! Dette sier Lars Magnus Røys som var elev på SPORT 2016-17. Han har valgt å studere sportsjournalistikk videre ved Salford University i Manchester der han har gjort det veldig bra.
– Skjeberg Folkehøyskole var en riktig start for meg. Det ble en øvelse i å flytte hjemmefra, bli mer selvstendig og tryggere sosialt, og et viktig mellomsteg før videre utdanning, sier Lars Magnus. Som siden har hatt sommerjobb både for sporten i Bergens Tidende og for TV2, blant annet som reporter på deadline day.
Linjen «Sportsjournalistikk og idrett» tilbyr grunnleggende opplæring i journalistikk med vekt på SPORT! Linjen passer like godt for jenter som for gutter. Du vil som elev her lære om grunnleggende journalistiske teknikker for å formidle idrettsopplevelser til «folket». Vi jobber med skriftlig journalistikk (magasin), blogging, nettaviser, foto- og videoreportasje, TV-studio og Podcast.
Sportsfoto er en viktig del av undervisningen som følger gjennom hele året, gjerne med egne utstillinger. Med andre ord lærer du alt du trenger å kunne for å jobbe i et moderne mediehus.
Sportsfoto: Idrett er action og følelser, og ett bilde sier mer enn tusen ord som kjent. Derfor er også bildebruk sentralt i undervisningen.

Tett oppfølging: Hovedlærer Thomas Lilleby har mange års erfaring som sportsjournalist. Tilrettelegging, veiledning og tilbakemelding er sentralt for hans undervisning. FOTO: Jan Tore Jensen. 

Folkehøyskolepedagogikken er praktisk orientert, det vil si at vi jobber uten bøker, pensum og prøver. Men at du lærer det meste gjennom mye praktisk jobbing. I vårt tilfelle betyr det at dere vil bli akkreditert til eliteseriekamper i fotball, ishockey og håndball. Vi har også hvert år elever på landskamper på Ullevål, og cupfinalen! Her vil du kunne jobbe på linje med andre journalister og fotografer. Slik du ser Elisabeth Almhjell (elev 2015-16) gjøre i tittelbildet øverst etter en kamp på Lerkendal. Tilbake på skolen vil du kunne skrive artikkelen, redigere videoreportasjen eller spille inn PodCasten i skolens radiostudio. Eller alt sammen – slik det gjerne gjøres i mediehusene.
Akkreditering og ekte jobbing! Elevene på Sportsjournalistikk og idrett har gode muligheter til å bli akkredidert som fotografer og journalister til store kamper. Her fra cufinalen 2017 mellom Sarpsborg og Lillestrøm. FOTO: Daniel Fløan – elev 2016-17. 

Ved siden av journalistikken har elevene idrett, med vekt på fotball og andre ballspill. Vi trener to-tre økter i uka (som et fotballag) og spiller kamper mot andre skoler. Videre har vi kurs i squash, curling, volleyball andre idretter, og vi deltar på Futsal-turneringer lokalt eller i Oslo om det passer.
De faglige turene går til England og Zambia/Botswana. I England skal vi oppleve engelsk fotballkultur, se kamp og dra på stadionomvisning. Kanskje blir det også tid til en rugbykamp?
Zambia er hovedturen på våren der vi studerer hvordan idrett og fotball blir brukt for å hjelpe barn og unge til en trygg og morsom hverdag, og ikke minst en mer håpefull framtid. En tur med mening, innhold og utrolig mye moro! Vi avslutter med klassisk afrikansk safari i Chobe National Park i Botswana med overnatting ute i bushen – den er verdt året alene for mange!
Zambia og fotball: Under turen til Zambia lærer vi om hvordan idrettsaktiviteter gir ungene håp for en bedre framtid. Blant annet arrangerer vi en stor fotballturnering der du kan bli leder for ditt eget lag! I forkant samler vi inn draktsett fra lokale klubber i Norge som vi gir videre til de som trenger det. 

GJESP: Kanskje treffer vi på denne igjen under safarien i Botswana? Løvinnen tar en pust i bakken, før skumringen kommer og jakten på byttedyr starter. Foto: Thomas Lilleby

Under begge turene jobber vi kontinuerlig med journalistikk og foto, skriver blogg, samler stoff til magasin og til fotoutstilling. Ekte saker! Alltid!
Høres dette spennende ut? Søk da vel! Søknadsskjema finner du på www.skjeberg.fhs.no
 
Fotball som hovedidrett! Fotball er hovedidretten på linjen, og vi trener for å bli best mulig ut fra det nivået vi starter på. Her spiller Skjeberg i hvitt mot Haugetun Fhs. I tillegg spiller vi selvfølgelig egen Fantasy-PL serie, og ser alt av kamper i TV-stua. 

Bli med på laget! På Sportsjournalistikk og idrett vil du komme i kontakt med ulike idretter; trene, spille kamper og turneringer. Her fra NM i volleball for skoler i Ekeberghallen i vinter.