I dag har jenter vært i fokus. Vi har vært med å arrangere fotballturnering for jenter. Det er ganske uvanlig å sette jentene i fokus i Zambia. Derfor er dette er veldig fint å være med på.

Dagen startet med et besøk hos det Zambiske fotballforbundet. Her kunne vi kjøpe landslagsdrakten til Zambia i grønn og hvit.

Deretter forbredte vi hoveddelen av dagsprogrammet; Kalinglinga Jenteturnering.

Vi hadde delt ansvarsområder dagen før. Noen var trenere, andre var dommere, vannansvarlig, førstehjelpsansvarlig og sekretariat.

Her er Kasper som omsorgsfullt gir førstehjelp til en av spillerne på Tonje sitt lag. Tonje følger opp og er med spilleren hele tiden.

Jeg hadde tatt med fotballdrakter fra min egen hjemplass, Røst. Det var lærerikt å være med som trener under turneringen på laget.

Før kampene begynte, gikk alle lagene i en slags parade gjennom communityen. Her lagde vi liv og røre med sang og dans.

En skikkelig oppvarming må til. En av laglederne, som de kaller peer leader her, hadde ansvaret for den. Det ble en god aerobicøkt for flere.

Kampene startet og det hva god stemning. Selv om jente var små, spilte de godt. Mitt lag «Røst» røk ut etter fire spilte kamper, men de var glade de fikk være med. Selv om de var ute, var de fortsatt med å heie frem de andre lagene som var med. Det sier mye om hvor godt miljø det er og hvor mye fotball betyr for dem.

Kampene gikk og i finalen sto min medelev, Vlad, med ON ON fc mot min andre medelev, Lauritz, mot laget Lutanda. Lauritz vant kampen 0-2 på straffekonkurranse.

Etter turneringen var det tid for prisutdeling. Det var mange forskjellige priser. Yngste spiller, toppscorer og banens beste for å nevne noen. Det er flott å se hvordan jentene blir satt i fokus, og at de kan kjenne at de og det de gjør er viktig. Her i Zambia er for eksempel menstruasjon tabu og lite snakket om. Som en del av turneringen fikk alle deltakerne utdelt bind. Ved å gjøre det tror jeg de er med på å ufarliggjøre og normalisere noe av det mest naturlige i verden. Det var fint å se.

Denne bloggen er skrevet av

Tonje Eide