– Jeg ville ikke vært den samme personen uten Skjeberg Folkehøyskole. Jeg er kjempeglad for disse 21 årene. Her har jeg fått brukt for alle sider ved meg selv, pluss alle de sidene jeg ikke visste at jeg hadde. Det har vært en lang og utfordrende dannelsesreise, sier 63-åringen.
Claus er en avholdt og sjenerøs kollega. Han kom stigende inn over terskelen til Skjeberg Folkehøyskole med åpen skjorte i 1986 som hovedlærer på fagfeltet Radiojournalistikk.

– Jeg ville oppleve folkehøyskolen som voksen, siden jeg ikke fikk oppleve å gå på folkehøyskole selv som ungdom, sier finnmarkingen som er rimelig kjapp i replikken i de fleste sammenhenger.

Det urbane spranget
– I 1978 tok jeg det virkelig store spranget på alle måter, sier Claus. Da flyttet han fra hjembyen Hammerfest for å bosette seg på Rolvsøy utenfor Fredrikstad. Her ble det villaliv og allmennlærerjobb på Haugeåsen Ungdomsskole.

– Som lærer i ungdomsskolen var jeg mer som en oppdrager fremfor å være kunnskapsformidler. Bruddet med grunnskolen kom da jeg var ferdig med å oppdra mine to sønner. Jeg ønsket heller å videreforedle ungdom. Her på Skjeberg treffer jeg en mengde spennende elever. I tillegg har vi et godt kollegium der det foregår en mengde fruktbare diskusjoner. Dette har passet meg meget godt, sier Claus.

Han er kjent for å ha et relativt klart hode fylt av allmennkunnskaper. Disse øser han jevnlig av på quiz-laget «cand.litt» på en av Fredrikstads bryggerestauranter. Claus er også fascinert av eksistensfilosofen Søren Kierkegaard, og han går ikke av veien for å ta nye valg i livet.

– For fem år siden tok jeg det urbane valget, sier han. Da flyttet han og kona Hanne inn i en romslig leilighet i Storggata i Fredrikstad. Her har han utsyn over nærliggende puber, båtlivet i Vesterelva og nye FFK stadion.

– Her er det ingen hage som gror igjen til naboenes fortvilelse, sier Claus.

Slagferdig bokser
– Jo eldre han blir, jo mer slagferdig blir han, sier rektor Ola Jonassen i sin karakteristikk av medarbeideren gjennom mange år.

– Han har et usedvanlig presisjonsnivå i det han sier i møtesammenheng. Han har evnen til å si de forløsende ting i debatter. Claus har også evnen til å sette foten ned og si at nå er det nok overfor elevene. Jeg vet alltid hvor jeg har Claus. Han har forutsigbare reaksjoner. Derfor er han en verdifull og skikkelig medspiller jeg kan stole på. Men han er søren skjære meg ikke til å rikke dersom han har bestemt seg for noe, sier Ola med sedvanlig og kraftfull snert. Han påpeker i samme åndedrett at Claus har store kunnskaper, spesielt i historiske idrettsspørsmål.
Hovedpersonen i den svenske forfatteren Klas Östergrens røver-roman «Gentlemen» var bokser og pianist. Claus innehar nærliggende egenskaper med kombinasjonen av å ha vært bokser og aktiv medlem av Kristelig Folkeparti. Senere konverterte han til partiet Venstre. Nå er han en samfunnsengasjert frifant som jevnlig får publisert kronikker i Fredriksstad Blad.

Den totale folkehøyskole-opplevelsen
Claus er av den oppfatning at alle burde hatt et år på folkehøyskole etter endt videregående skole.

– Folkehøyskolen er som en svevende planet. Elevenes totale opplevelse er utrolig viktig. Enten de vil det eller ei, vil et slikt år prege dem for resten av livet. Noe av det mest givende jeg opplever, er å se den forandringen elever med dårlig og ødelagt selvtillit gjennomgår. Hvert år ser vi eksempler på unge mennesker som forlater skolen og går inn i en ny tilværelse som selvsikre mennesker med høyt hevet hode og rak rygg. Da er det meningsfylt å være folkehøyskolelærer.

Vil fly hvor han vil
Den engasjerte AFP-pensjonisten har importerte en rød Porsche 911 Carrera fra Florida. På solrike dager freser han rundt med vind i håret mens 50-tallsrock av Elvis strømmer fra høytalerne og blander seg med duften av bensin og engsoleie. Claus kan også skilte med nyervervet mikrofly-sertifikat og eget toseters fly han har kjøpt i Nederland.

– Nå skal jeg fly så mye som mulig. Dette er en realisering av den store guttedrømmen. Kanskje er jeg i en fase med forsinket pubertet. Eller så har jeg aldri blitt voksen.
Tidligere fløy han seilfly.

– Jeg likte ikke at det var vinden som bestemte hvor jeg skulle fly. Derfor måtte jeg kjøpe ett med motor, sier Claus Hellestad.

Se videoinnslag der Claus kjører mikrofly her.