Medialinja skal i begynnelsen av april på reportasjetur til Island. Der skal de reise rundt i åtte dager og besøke severdigheter og attraksjoner sammen med foto- og filmlinjen. Underveis skal de produsere TV-reportasjer og fotografere for deretter å ta med råmaterialet hjem og sette dette sammen til blant annet reportasjesending og fotobøker.

For å være mest mulig forberedt så må det øving til. Denne onsdagen ble satt av til å følge i polarhelten Roald Amundsens fotspor øst for Oslofjorden. Da fikk elevene også en rød tråd å følge.

Elevene startet med å besøke tomta i gamle Borge Kommune noen kilometer fra Sarpsborg Sentrum, men likevel i Fredrikstad kommune (forstå det den som vil)  Her avla elevene et besøk utenfor huset der Amundsen ble født, men kun bodde i tre første månedene av sitt liv. I dag framstår dette stedet som et lite museum hvor publikum kan lære om historien som forteller litt om familiegården der forfedrene til Roald Amundsen livnærte seg av seilskutetiden og skipsindustri, samt de store trekkene rundt Roald Amundsens liv som Polarforsker.

Viktige forberedelser
Medieelevenes oppgave har vært å lage små TV-reportasjer fra stedene vi besøkte.  Etter fødestedet til Amundsen gikk turen til Svartskog, innerst i Bunnefjorden, nærmere bestemt Uranienborg hvor Amundsen bodde i mange år. Her planla han i detalj sine polare ekspedisjoner. Her skulle tilfeldighetene ha det til at en fagkonsulent som jobber for Follo Museum, Anders Bache, var på jobb i sidebygningen. Han syntes det var hyggelig med elevbesøk og slo mer enn gjerne av en prat med reportasjeteamet fra Skjeberg. Dette skulle vise seg å bli full bonus da nye historier, autentiske artefakter og anekdoter ble fortalt med særdeles god formidlingsevne. Anders kunne samtidig avsløre flere planer som publikum kan glede seg til både virtuelt og i multimediaform framover. Stor stas var det også å få prøve replikaen av Amundsens polar-pelsjakke brukt i filmen Amundsen (2018) av skuespiller og hovedpersonen Pål Sverre Hagen.

En dunst av polarhistorie
Siste stopp på reportasjeturen denne dagen var Frammuseet på Bygdø. Som kjent kan man jo gå om bord på verdens mest berømte polarskute. Reportasjen på Fram ble spilt inn i duften av tjæralin og følelsen av å være med skuta på tokt, noe elevene satte stor pris på.

Råmaterialet skal nå settes sammen til forskjellige reportasjer som er ment som øving i forbindelse med den kommende Islandsturen. Da er det nyttig å ha øvd seg på å bl.a. huske på kamerautstyr, mikrofoner, minnekort osv, samt researche godt plassene vi skal besøke. Fordi når man er: «on-location» som det heter er det ofte for seint å «bare kjøre hjem og hente» ting man har glemt.  Med andre ord – øvelse gjør mester!
[rl_gallery id=»16312″]