«Takk for muligheten er en hashtag som årets elever på sportsjournalistikk og idrett har brukt flittig for å beskrive det de har vært med på og det de har opplevd. Her kan du lese om noen av årets høydepunkter.

Til tross for spennende turer og ekskursjoner, så kommer også en del av hverdagsopplevelsene høyt på lista over det elevene trekker fram som høydepunkter.

Det har vært lærerikt og morsomt å få muligheten til å akkreditere seg til kamper som profesjonelle journalister og få muligheten til å ta bilder, sier en av årets elever, Emil Iversen

Emil Iversen valgte å akkreditere seg til Brann-kamper da han var hjemme i Bergen og fikk tatt noen kule bilder.

Hans medelev Tonje Iselin Eide trekker fram mye av det samme. I tillegg til Sarpsborg 08, passet hun på å akkreditere seg til kamper med favorittlaget Bodø/Glimt da de spilte på Østlandet.

Alle kampene vi kunne dra på og ta bilder fra var stort for meg! Skolen gir oss en stor mulighet og jeg fikk komme nær laget jeg heier på, sier Tonje.

Tonje Iselin Eide og Stian Sagnes Karlsen i intervjusonen på kamp mellom Strømsgodset og Bodø/Glimt.
Tonje Iselin Eide i aksjon med kameraet som akkreditert journalist på kampen mellom Strømsgodset og Bodø/Glimt.

Ole Sebastian Svingen benyttet seg ofte av mulighetene til å dekke både fotball, håndball og ishockey.

Fotball- og ishockeykamper er noe jeg bare har opplevd som tilskuer. Takket være mulighetene til akkreditering via Skjeberg Folkehøyskole har jeg fått et veldig fint innblikk i journalistikk. Blant annet har vi fått jobbet mye med ishockey takket være et tett og veldig godt samarbeid med Sparta. Jeg er veldig takknemlig for det.

Ole Sebastian Svingen fanget en Sparta-scoring på kamera mot erkerivalen Stjernen.
Her skildrer Ole Sebastian Svingen stemningen på en Sarpsborg 08-kamp gjennom sin kameralinse.

I tillegg til kamper i eliteserien i fotball, håndball, ishockey og innebandy fikk elevene også prøve seg som journalister og fotografer på en landskamp på Ullevaal.

At jeg som 19-åring skulle få være fotograf på landskamp på Ullevaal hadde jeg aldri trodd. Det er ikke vanlig at man får oppleve som 19-åring, mener Kasper Skålid.

Ivo Unkovic Hoel og Ole Sebastian Svingen på pressetribunen på Ullevaal stadion.
Skjeberg-elev Kasper Skålid stiller spørsmål til landslagssjef Ståle Solbakken under pressekonferansen.

Fra hverdagen så trekkes det å se fotball sammen med medelever i TV-stua som noe av det elevene kommer til å savne mest. Og det er kanskje et av de mest hverdagslige høydepunktene. Det å se fotball sammen bygger fellesskap. Ofte allerede fra første skoledag.

Å bygge fellesskap starter vi med tidlig. Den første uka reiser vi på en enkel overnattingstur med bading og teambuilding. Og den første turen blir av mange trukket fram som svært viktig for å bli kjent med de andre.

Å reise på bli «bli kjent tur» var fantastisk og det var et vakkert sted vi var på, sier Emil.

Litt senere reiser hele skolen på en litt lengre tur til Jotunheimen. Da er fotturen over Besseggen målet for de fleste. Men vi har også enklere alternativer, hvis den turen er for tøff for deg. Mange testet også rafting i Sjoa. Uansett hvilken aktivitet man velger er dette en tur som er svært populær blant elevene.

Viaplay og VGTV

Innimellom undervisning i skriving, foto, podcast, TV og trening går det slag i slag og vi besøker både Premier League studio og vinterstudio hos Viaplay Norge. Det har også blitt en tradisjon å besøke VG og VGTV.

Årets elever på besøk i Viaplay sitt Premier League studio. Slik ser det altså ut. Pulten og teppet er det eneste som er ekte alt annet du ser på TV er lagt på digitalt.

Flere av stedene treffer vi tidligere Skjeberg-elever, som nå jobber i mediebransjen. Det er gøy, og ikke minst en stor inspirasjon for elevene våre.

London og Premier League

Henrik Wallestad og Emil Iversen synes det var stas å være på Tottenham Hotspur stadium.

Men det er ikke bare hverdager på sportsjournalistikk og idrett. Det er nok liten tvil om at de aller største opplevelsene er studieturene. I løpet av høsten reiser vi til London. Her ser vi en kamp i Premier League og deltar på en stadionomvisning. Favorittlaget til Emil er Tottenham. Og det er liten tvil om et av årets store høydepunkt for hans del.

Å se Tottenham Hotspur stadium for første gang var magisk.

Opplevelser for livet i Zambia

Når man oppsummerer årets høydepunkt har vi spart det beste til slutt. Turen til Zambia og Botswana beskrives nemlig av elevene som helt magisk og en opplevelse for livet, som de aldri vil få igjen.

Årets absolutte høydepunkt var selvsagt turene, mener Tonje.

Det er vanskelig å komme utenom turene som det absolutte høydepunktet, synes Tonje, som fikk god kontakt med barna i Kalingalinga.

De var også imponert over å få se hva lille Skjeberg Folkehøyskole kan bidra med i et land som Zambia. Både når det gjelder boring av brønner, bygging av skole og ikke minst aktiviteter sammen med barna.

Å møte så glade barn i Zambia var gøy. Det var morsomt å se hvor mye glede de hadde av at vi var der, sier Emil.

Også i Zambia var Emil ivrig med kameraet.

Hvert år så erfarer vi at de sårbare barna i Zambia har masse å lære oss og studieturen gjør noe med elevens perspektiv på både Norge og Zambia.

Et år hos oss vil gi erfaringer og minner for livet. Samtidig er det en gylden mulighet til å prøve seg som sportsjournalist for å se om det er et yrke for deg. Nysgjerrig? Les mer og søk på våre hjemmesider!

Her kan du lese flere blogger: