Hvert skoleår har vi det vi kaller for linjeuker. Da skyver vi det meste annet til side, og jobber kun med fag. Denne gangen ble elevene delt opp linjevis med reklame som tema. Det godt å kunne sette alt inn på en ting, og bryte med det vi ofte gjør ellers. Slik får vi kjærkommen variasjon og forhåpentligvis også noe mer kunnskap.

Hvert skoleår har vi det vi kaller for linjeuker. Da skyver vi det meste annet til side, og jobber kun med fag. Denne gangen ble elevene delt opp linjevis med reklame som tema. Det godt å kunne sette alt inn på en ting, og bryte med det vi ofte gjør ellers. Slik får vi kjærkommen variasjon og forhåpentligvis også noe mer kunnskap.

Variasjon er livets krydder
Årets første temauke var et oppdrag. Det vil si at elevene på de ulike linjene skulle lage promoteringsmateriell for skolen, og de skal bruke det de har lært på linjene så langt. Her får elevene et ekte oppdrag, men med et minimum av risiko. I tillegg samarbeidet linjene tverrfaglig, slik at de også får prøvd seg på hva det innebærer.

Samarbeid på kryss og tvers
Elevene på Filmproduksjon og Media samarbeidet med både Sportsjournalistikk og Idrett og Musikkproduksjon. Her var målet å lage en video til bruk på ulike plattformer. Musikkelevene laget musikk, mens de andre elevene jobbet med de ulike delene av en videoproduksjon. Her fikk de både være med å planlegge, lage manus, være skuespillere og statister, passe på kontinuitet og redigere.

Her kan du se elevenes reklamefilm der de presenterer skolen, og her ser du en humoristisk måte å presentere valgfagene på.

Friske mål
Elevene på Grafisk Design og Foto samarbeidet om en flyer som deles ut ved skolebesøk, messer og liknende. Elevene ønsket å lage noe som var så fint at man ønsket å ta vare på dem. Det er jo et ganske friskt mål! Og jammen fikk de det til også. Siden mye av arbeidet var design og layout ble det god tid for Foto å ta bilder til innhold som kan brukes på digitale plattformer.

Fremvisning
Vi avsluttet uka med en veldig hyggelig sammenkomst i auditoriet der gruppene presenterte arbeidene sine. Det er så imponerende hva elevene våre får til på en uke. Vi bøyer oss i hatten, og ser lyst på fremtiden.

Her kan du se noen av flyerene som ble produsert. Vi er skikkelig imponerte!

Følg Skjeberg folkehøyskole på Instagram HER

Tradisjonen tro setter Verdensdagen for psykisk helse rammene for et par uker med ekstra fokus på livsmestring og mental helse her hos oss.

Tradisjonen tro setter Verdensdagen for psykisk helse rammene for et par uker med ekstra fokus på livsmestring og mental helse her hos oss.

For åttende år på rad har vi hatt besøk av veileder og psykiatrisk sykepleier Ruben Grytten som kyndig har undervist, veiledet og gitt oss økt forståelse for temaet.

Kunnskap om psykisk helse og hvordan håndtere livets mange opp- og nedturer er viktig å snakke om. Det er viktig for å se på eget liv, gi tid til refleksjon og skape bevissthet og innsikt, noe som er nødvendig for oss alle.

Temaene vi brukte tid på i undervisningen var blant annet personlighet, følelser, normalitet, stress, sårbarhet, kommunikasjon, samhandling og viktigheten av verdien av å dele med hverandre.

Tilbakemeldingene fra elevene er gode og de beskriver opplegget som engasjerende, viktig og lærerikt.

Ruben Grytten er sammen med oss for åttende år på rad!

3 menn, et viktig tema! I tillegg til Ruben hadde vi besøk av Per Vidar og Seid på lørdagen.

Seminaret hadde fokus på menn og psykisk helse, et tema vi ønsket å gi ekstra oppmerksomhet i år. Erfaring viser at gutter og menn ser på det som enklere å snakke om psykisk helse og utfordringer når de hører andre menn gjøre det samme.

Per Vidar Nielsen, Ruben Grytten og Seid Hamidovic hadde fokus på menn og psykisk helse sammen med oss.

Per Vidar er utdannet psykiatrisk sykepleier og jobber på Helsestasjon for ungdom i Sarpsborg, han ga oss et godt innblikk i temaet for Verdensdagen i år, som oppfordrer oss til å sette av 8 minutter til å ringe eller snakke med noen man bryr seg om.

Forskningen er krystallklar, vår viktigste og mest avgjørende kilde til mening i livet er våre sosiale relasjoner. Ingen andre faktorer spiller en like stor rolle for vår livskvalitet som hvor tilfredse vi er med relasjonene våre.

I tillegg til tema om Verdensdagen tok han oss med inn i gutter og menns forhold til psykisk helse hvor forskere mener at menn sliter annerledes enn kvinner. Informativt og viktig kunnskap å ta med seg for både menn og kvinner!

Erfaring viser at det synes å ha god effekt at informasjon om psykisk helse formidles av andre menn som har blitt friske fra sykdom, og Seid holdt et inspirerende og sterke foredrag kalt «Mann deg opp din lille dritt! – fra flyktning til pøbel til veileder». Seid jobber i dag som prosjektleder/veileder ved arbeids- og inkluderingsbedriften Deltagruppen i Sarpsborg. Elevenes tilbakemeldinger på foredraget er meget gode, og ord som rørende, sterkt, inspirerende, morsomt, viktig og engasjerende er bare noen av tilbakemeldingene som går igjen.

Seid gikk fra «pøbel» til veileder.

I fellesfag hadde musikklærerne Simen & Harald en innføring i hva musikkterapi er, og hvordan musikk kan brukes for å påvirke egne og andres liv. Vi snakket og jobbet med hvordan musikk kan brukes til selvregulering av følelser og bevisstgjøring rundt hva en selv bruker musikk til (f.eks. til trening, når de skal fokusere eller slappe av og som kommunikasjon med hverandre).

Sander, Oskar og Benjamin i kake-pause 🙂

Sist, men ikke minst fikk vi besøk av Marius Løken. Marius er også godt kjent for tidligere elever her på Skjeberg folkehøyskole. Marius var 22 år gammel da han fikk livet snudd på hodet og overlevde det media kalte for “Halloweendrapet”. Marius holdt foredraget «snu motgang til medgang», delte det han har lært om hva som er viktig i mestring av livet og hva man bør prioritere for å ha det bra. Elementer som fysisk aktivitet, rutiner, sosialt nettverk og den indre stemmen er noe av det han nevner som viktig.

Maruis Løken forteller sin historie.
Marius Løken forteller sin historie.

Året på Skjeberg Folkehøyskole rommer mye. Livsmestring og fokus på helse er en viktig del av dette. Vårt håp er at elevene har fått mer innsikt og kunnskap om det å mestre livet, gjennom gode og dårlige perioder. At økt bevissthet om normalitet og viktigheten av å snakke med noen er kloke grep og ta når man kjenner at livet lugger. Vi håper at elevene gjennom disse dagene har lært at gode vennskap kan virke beskyttende mot effektene av negativt stress, og gjør det lettere å tåle store omveltninger i livet.