Det siste elevene fra sportsjournalistikk og idrett gjorde før avslutningen av årets skoleår, var å lage et 40 sider stort magasin etter sin fantastiske studietur til Zambia.
Nå kan du også lese det fine magasinet digitalt, ved å følge denne linken: Zambiamagasinet 2019 Her er det mange sterke historier. Glade historier, fotballhistorier. Artikler om safari og enorme naturopplevelser. Kort sagt så tar elevene deg med på en del av det de opplevde på en studietur som er helt unik. Noe Skjeberg Folkehøyskole får til takket være godt samarbeid med lokale grasrotorganisasjoner i Zambia.
Både tekst og bilder er signert elevene selv, og magasinet er vel verdt å lese, ta deg også tid til å se på de mange flotte bildene. Blir du inspirert av det du ser? Vi har fortsatt noen få ledige plasser for neste skoleår. Søk da vel!
Du kan få enda mer informasjon på våre hjemmesider. Under finner du også noen lenker til ulike blogger fra skoleåret. Les også: Ønsker flere jenter Løver ved teltet Samarbeid med tippeligaklubb På kamp som ekte journalister Sportsjournalistikk i Barcelona
Et år på folkehøyskole er annerledes enn alle andre skoleopplevelser. Vi har både skole, hjem, måltider og det sosiale livet på ett brett. Det gir oss en unik mulighet til å legge til rette for gode opplevelser, personlig vekst og sosialt samvær på kryss og tvers av faglig tilhørighet.
Skolen er i seg selv et sosialt knutepunkt. Vi bor sammen. Vi spiser sammen. Vi lærer sammen. Samarbeider og henger sammen på fritiden. Venner har man kanskje på andre linjer enn den man selv går på. Dette gir en helt egen flyt i hverdagen som vi på Skjeberg Folkehøyskole elsker. Derfor er det sosiale livet hos oss et grunnleggende satsningsområde på alle plan.
De gode møtene
I løpet av en dag har vi mange samtaler med ulik dybde. Noen med kamerater, andre med lærere eller kjøkkenpersonalet. Vi kan for eksempel møtes ved biljardbordet, se film i et av klasserommene, se Premier League i TV-kroken, være med på gaming på et av oppholdsrommene, quiz eller bingo med tilsynslærer, leke i gymsalen eller trene i treningsrommet, eller ganske enkelt småprate på elevrommet. Måltidene er også sosiale høydepunkt i løpet av skoledagen. Her sitter man sammen og nyter god mat med fine folk. Kan det bli bedre enn det? Alle disse møtene er med på å gjøre folkehøyskoleåret til det det er: en mulighet for å vokse som menneske. Og det kan vi ikke gjøre alene uten noen som speiler og rommer oss.
Når det er vanskelig
Noen ganger opplever vi at livet går skikkelig på luggeføre. Da er det godt å ha både tilsynslærer og miljøveileder på bruket. Vi har nemlig alltid en på jobb som har tid til deg. Da er det bare å ta kontakt om det skulle være noe akutt eller utfordrende som du trenger hjelp med. Noen ganger er det kanskje en liten ting, andre ganger noe større.
Alt er inkludert i skolepengene
Det er viktig å poengtere at hos oss er linjeturer og skoleturer inkludert i skolepengene. Dermed står man ikke utenfor dette viktige aspektet av folkehøyskoleåret så lenge man har mulighet for studielån. I tillegg er linjene på Skjeberg folkehøyskole bygget på en sosial lest. Det betyr at vi på ulike måter også har det sosialt i den faglige tiden. Vi omgås og samarbeider, planlegger og tar felles ansvar, som f eks Skjeberg Challenge, som elever og ansatte arrangerer sammen.
Sosial infrastruktur
Hele skolen er bygget opp med tanke på å være en helhetlig base som skal gi alle elever en god og givende hverdag. Her favner vi alle de viktige delene av en hverdag. For at skolen skal fungere slik vi har tenkt, er det viktig at vi har mange og ulike arenaer for gode møter og sosial kontakt.
Vi har store rom som spisesal, auditorium og gymsal. Her kan vi være mange sammen. Så har vi alle de mindre og små rommene hvor vi kan være færre og kanskje også alene om vi trenger det også. Ideen er at man aldri skal måtte gå langt for å finne noen å være sosiale sammen med på Skjeberg folkehøyskole. Men de største og minste rommene er egentlig også noe helt annet. De er nemlig oss. Du og jeg, vi. Og vi gjør skoleåret til noe fantastisk sammen.
Les mer om linjetilbudet hos oss HER!
Følg oss på Instagram HER!
Vår lærling Reem Reyad Dahlan i institusjonskokkefag gikk torsdag denne uken opp til fagprøve, og som hun bestod på mesterlig vis med toppkarakteren MEGET GODT. Vi kan bare si oss enig i at Reem er en førsteklasses kokk!
Reem har vært med oss på Skjeberg Folkehøyskole de siste to årene og har vært et frisk pust i hverdagen for både elever og ansatte. Med sin palestinske bakgrunn har Reem kommet med mange spennende retter fra Midtøsten, i tillegg til tradisjonell mat som vi er vant med her i Norge også. Reem har utviklet seg til å bli en veldig dyktig kokk og vi er stolte å sende henne videre i yrkeslivet, når den tid kommer, sier kjøkkensjef Sindre Engen ved Skjeberg Folkehøyskole.
På sin fagprøve lagde Reem en koldtallerken med laks til lunsj, kokte kraft, fileterte laks, parterte kalkun, lagde kjøttkaker med kålstuing og brun saus. Videre diettmat til laktoseallergikere, vegetarmat, karamellpudding og sjokolademousse. Og alt toppet med flotte kanalboller. Alt dette gjorde hun på en utmerket måte. – Dette var topp klasse, sa sensor Marie Måreide som til daglig er kokk i Halden Fengsel. Det er en fagprøve på øverste hylle, blant de 10 % helt der oppe! Sensor nummer to, Trond Korseth følger opp. – Noe med det beste jeg har sett. Veldig bra gjennomført hele veien, og hun tørr å sette sitt personlige preg på noe av det hun serverte. Dette var bra!
Reem selv har både gledet og gruet seg til fagprøven og er nå utrolig glad og fornøyd at det gikk så bra. Skolens kjøkkensjef Sindre Engen har hatt ansvaret for ansettelse og oppfølging av lærlingpraksisen på kjøkkenet, og var tydelig fornøyd etter prøven var avlagt: – Dette var gøy, jeg er veldig glad på Reems vegne. Jeg viste jo at hun var flink, men en vet jo aldri med prøver. Men dette var solid!
Reem har som nevnt jobbet på kjøkkenet på Skjeberg Folkehøyskole i to år, men har også hatt praksis utenfor skolen.
– Reem var to uker på «Glad Laksen» på Borg Amfi nå i vår. Dette for å lære enda mer om denne delen av kokkeyrket, samt lære om ulike råvarer, beskjæring og behandling av disse, sier Sindre. Vi har også bevisst kjøpt hel fisk til kjøkkenet her, sikkert 30 i tallet, så Reem har fått trent seg på å filètere.
Kokkesensor Trond Korseth mener dette er viktig. -Det er «dessverre» blitt slik i dag at kokkene bruker mindre og mindre hele dyr og fisk. Det aller meste blir kjøpt ferdig stykket, og dermed opprettholder heller ikke kokkene kunnskapen og ferdigheten i å partere og filètere. Men her på Skjeberg har Reem åpnebart lært dette godt!
– Jeg har vært heldig og fått spist maten til Reem i snart to år nå, og det er en fryd hver gang. Spennende og nye smaker med arabisk tøtsj, sier Sveinung Finden – en meget fornøyd rektor for anledningen, og fortsetter: – Vi kommer til å savne henne som person og menneske, men slik er det med læringkontrakter. De tar slutt en dag. Vi kan bare gratulere Reem, takke for all god mat, og ønske henne lykke til videre i karrieren. Og så vil jeg legge til at vår egen kokk og kjøkkensjef har gjort en fantastisk jobb med tilrettelegging og opplæring. Jeg er glad og stolt for å ha Sindre Engen med på laget i driften av Skjeberg Folkehøyskole. Første lærling på skjeberg Folkehøyskole.
Høsten 2017 tok Skjeberg folkehøyskole valget om å ta inn en lærling. Dette var en ny opplevelse for alle ansatte på skolen. Det er flott å kunne være med å utvikle nye kokker for å holde faget ved like. Det gir også oss på kjøkkenet en motivasjon til å stå på litt ekstra og holde oss på «tå hev». Så dette har vært en veldig god avgjørelse for Skjeberg Folkehøyskole.
– Til høsten tar vi inn vår andre lærling, og det blir spennende å starte på nytt, sier kjøkkensjef Sindre Engen.
Vurderer du ett år med friluftsliv? Hva er det som beriker deg, og hvilke minner vil du bære med deg videre i livet? Det kan være så forskjellig. Men kanskje vil et nærmøte med sel i nasjonalparkene på Hvaler eller Koster være noe du vil huske med glede. Det å sitte i en havkajakk som duver i dønningene mens selene titter nysgjerrig på deg med store svarte øyne, smilene fra medelevene, fellesskapsfølelsen, det å være ute i naturen, det å fange det gylne øyeblikket på netthinnen eller gjennom kameralinsen.
Lavterskeltilbud
Ett år på Skjeberg Folkehøyskole som elev på linjen Grønt Friluftsliv – lett kan gi deg et viktig fundament videre i livet. Dette er et lavterskeltilbud for alle som er glad i å ferdes i natur, eller som ønsker å lære mer om natur, samtidig som du søker etter nye utfordringer.
Dette er vårt pensum
Vårt pensum er naturen; skjærgården, innlandsvann, fjellet eller skogen.
Vi skal blant annet utforske kajakkpadling i skjærgården som ligger et steinkast unna skolen, langs svenskekysten som er et eldorado for padlere blant tusenvis av holmer og skjær, eller på stille vann og kanaler i grensetraktene mot vårt naboland. Vårt pensum er å tenne bål og tilberede egen turmat mens praten går mellom hyggelige medelever du drar på tur med. Vårt pensum finner du i klatreveggen på Redpoint Klatresenter i Fredrikstad eller på varm granitt ute ved kysten. Vårt pensum er å lære kamerateknikk og naturfoto, produsere egne fotobøker og utstillinger. Vårt pensum er å diskutere og snakke om klima- og miljøspørsmål. Vårt pensum er å utforske hvilke muligheter en har for å bedrive urbant friluftsliv.
Eksamen er livet. For mestrer du i naturen – mestrer du i livet
Å dra på tur er ikke ensbetydende med sol og varme. Det kan regne og snø og blå grader sniker seg inn i kropp og sjel. Da kjenner en at fellesskapet varmer når vi sitter rundt bålet og lager varm suppe med selvtørket sopp med en varm sovepose rundt beina. Da kommer de gode historiene mens bålet kaster lange skygger rundt oss.
Friluftsliv er en livslang glede. Uansett alder og ferdigheter, om du er alene, med venner eller familie, og uansett vær og geografi så vil naturen være der som en kilde til rekreasjon, opplevelse, ro, hygge og inspirasjon. Dopamin og endorfiner, kroppens egne lysthormoner, flyter lett og rikt når du flytter deg ut i naturens skjønnhet og ro – bort fra jobb, travle og bråkete gater, og internetttilknytnnigen som aldri lar deg hvile. Det blir deilig å slappe helt av etter dagens tur, med en kopp rykende kaffe eller te, mens leirbålet varmer beina og søvnen rolig nærmer seg mens du døser i soveposen til lukten fra tyrived og blåbærlyng… Siden vi vet at dette er riktig, naturens virkning som terapi på sjel og sinn, ønsker vi å la alle som vil få del i dette. Derfor har vi et lavterskeltilbud alle skal kunne mestre, så tar vi det videre derifra når vi er blitt bedre kjent. Søk Grønt friluftsliv – lett her.