I høst har vi gjort et Instagramprosjekt der vi har fotografert elevenene våre og spurt dem hvorfor de valgte oss og hvorfor eventuelle nye søkere burde velge Skjeberg Folkehøyskole. Svarene vi fikk er både interessante og veldig hyggelig lesning. Elevene våre trives. Nesten samtlige kom på grunn av linjetilbudet og anbefaler skolen vår på grunn av dette og det sosiale både på fritid og linja.

Foto på tur til bilkirkegården i Sverige.

Linje, trivsel og fellesskap
Det er selvsagt veldig hyggelig å lese at elevene våre trives hos oss. Men viktigere er det å få innsikt i hvorfor. Hva vi som skole og på linjer gjør riktig, men også hvor vi kan forbedre oss. Elevene våre trives på linjene. De opplever at hverdagen meningsfylt og de opplever å få gode og utfordrende oppgaver å arbeide med. De forteller også om dedikerte lærere og at de lærer av hverandre. Mer kan vi ikke be om.
Valgfag Håndarbeid er populært på Skjeberg folkehøyskole.

Valgfag og hygge
Elevene er også godt fornøyd med utvalget av valgfag vi tilbyr. Spesielt når vi sammen gjør det ekstra hyggelig som når «Tradisjonsmat» drar hjem til Tore for å lage bacon eller vi steiker vafler på «Håndarbeid». Når «Søte Saker» tryller frem deilige cupcakes som vi får smake. Noen valgfag drar også på turer, og det er alltid populært.
Grønt fellesfag da vi plantet ut blomsterløk og rhododendron på grøntannlegget på skolen.

Seminar med origami for fred var veldig populært. Vi bretter traner som vi skal ha med til Fredssenteret i Hiroshima til våren.

Fritid og vennskap
Like viktig som det faglige på Skjeberg Folkehøyskole er fritiden. Og der sier elevene våre at de har det utrolig gøy sammen med medelevene sine. De har funnet nye venner som de kommer til å ha glede av resten av livet. De synes også det er gøy når vi lærere igangsetter aktiviteter som f eks bingo, quiz og spillkvelder. Særlig når det vanker litt sukker i premie…
Lærerparodier er alltid viktige og supergøyale når det er elevkveld

Det er veldig hyggelig når vi får servert Musikkproduksjon sine konserter.

Sportelevene på jobb på fotballkamp.

Det er også stas når elevene får lage konserter, utstillinger, radio og tv-sendinger, filmer og elevkvelder for medelevene sine. Det er mye som skjer i løpet av et skoleår på Skjeberg Folkehøyskole.
Tett på naturen: Dette er en aktiv linje som skal mye på tur. Kajakken setter oss tett til vannet og beveger seg omtrent lydløst. Og sporløst…

Elevene på Grafisk design har hatt en periode med veggmaleri i høst.

Etter juleferien begynner bl a forberedelsene til linjereiser. Det er mye som skal på plass før vi reiser i april. Film og Grafisk design skal til Japan, Foto skal til New York, Musikk skal på europaturne og Sport skal til Zambia. Til neste år får vi to nye linjer også, nemlig Grønt Friluftsliv Lett og Media.
Les mer om linjetilbudet på Skjeberg folkehøyskole HER!
Følg oss på Instagram HER!

Sport på cupfinalen

Det har vært en meget spennende høst for sportsjournalistikk og idrett, som kulminerte med at to av våre elever fikk akkreditering til selveste cupfinalen på Ullevaal stadion.

De to elevene var Jonas Bucher og Jens Flem Waage. Nederst i denne saken kan du se deres bilder fra cupfinalen mellom FK Haugesund og Viking.
Men det har skjedd mye annet denne høsten også. Hele klassen har vært akkreditert til tippeligakamper med Sarpsborg 08. Arenaer som Intility, Marienlyst og Åråsen har også blitt besøkt.
Vi har også hatt elever både i Stjernehallen og sparta Amfi for å dekke eliteserien i ishockey.
I tillegg til å ta bidler og skrive har elevene laget både podcaster og TV-sendinger.
Vi har også truffet mediepersonligheter og besøkt NRK, hvor vi blant annet fikk møte Nicolay Ramm.
Vi er den eneste skolen i Norge som tilbyr en egen linje med kombinasjonen media og sport. Så drømmer du om å jobbe med sport er Skjeberg Folkehøyskole stedet for deg. Linja passer like godt for jenter og gutter. Søk nå for å sikre deg en plass for neste skoleår. Les videre under lenkene.

Sport og journalistikk også for jenter


 
Sjekk ut noe av det de har gjort ved å klikke deg inn på disse linkene og se på bildene fra cupfinalen under linkene:



Det har skjedd mye både på skolen og på linja i høst for fotoelevene. Det har stadig vært noe å gjøre. Fotooppgaver, seminarer, sosialt samvær, fritid og merkedager. Vi er jo som regel på skolen og dermed skjer det meste der. 

God stemning da fotoelevene hadde elevkveld.

Siden vi begynte i august har vi fått gjort mye. Vi har vært på fine turer og vi har hatt spennende oppgaver. Vi har feiret Halloween, hatt elevkveld og vi har vært med på alskens seminarer. Det har med andre ord vært et veldig variert tilbud for elevene i høst.
Vi måtte benytte sjansen da snøen kom til å lage snømann og ta julekort.

Naturfoto
Vi begynner alltid med naturfoto. Det er greit å ha motiver som ikke stikker av mens man blir venner med kamera og forstår hvordan sakene henger sammen. For det er noen saker man skal lære. Vi skal forstå iso, blender og lukkertid. Vi skal finne ut hvordan man stiller skarpt slik vi selv ønsker det. Vi skal bort fra autoinnstillingene og over på manuelt. Noen vil også ha fokusen på manuelt, mens andre har autofokusen på. Det viktigste er dog at man vet forskjellen.
Emilie og Emine har det hyggelig sammen.

Fotostudio
Noe av det elevene som regel liker best er å jobbe i fotostudio. Det som er best med studio foto er at det ikke er vanskelig å få til. Det er bare vanskelig å bli veldig god. Elevene har gjort flere oppgaver i studio til nå og flere blir det. Vi har for det meste jobbet med portrett til nå, men etter jul skal vi også jobbe med fashionfoto. Da drar vi først til Fretex i Halden og låner klær. Deretter drar vi på Polly’s og spiser kake.. Men det er etter jul da.
Studioportrett av Emilie og Emine

Kunstfoto av Julia Muggerud

Respekt
Et av portrettprosjektene vi har gjort er «Respekt». Dette er fotolinja sitt bærekraftprosjekt. Alle linjene gjør sitt bærekraftprosjekt dette skoleåret. Vårt hovedfokus i dette er mental helse, og derfor ønsker vi å løfte frem hver enkelt elev på en positiv måte. Vi har fotografert nesten alle elevene på skolen samtidig som medelevene har sagt noe oppløftende og hyggelig som beskriver denne personen. Det ferdige produktet vil bli vist i loop på storskjerm i spisesalen på Åpen Dag etter jul.
Kunstfoto av Ella Lundegaard Høiby

Artyfarty
I uka før jul hadde vi en helt fantastisk gøyal kunstfotooppgave. Her tok elevene helt av og jobba helt fantastisk, til tross for at de (og vi) lengtet etter juleferie og hjemreise. Til denne oppgaven hadde vi en veiledning etter at elevene hadde bestemt seg for hva de skulle jobbe med. Dette ble en boost for oss alle og gjorde nok sitt til at bildene ble så gode som de ble. Det ble en koselig gjennomgang med julebrus, sjokolade og dødsfine bilder. I tillegg har fotoelevene fått inn nesten 12 000kr på salget av kalendere som de har laget. Det ble med andre ord tidenes juleavslutning på foto.
Iscenesatt drag av Emine, Henriette og Emilie.

Elevene har også fått prøve ut eksempelvis konsertfoto, iscenesatt foto og streetphoto. Det siste er viktig å øve på siden vi får god bruk for det når vi er i New York.
Bilder fra Musikklinja sin konsert på St Croix av Sander Netland

Nå er det bare å glede seg til fortsettelsen. Da blir det bl a analogt foto og mørkerom, utstilling… og selvsagt en 14 dagers tur til New York!!
Streetphoto i Oslo av Emine Iversen Løvåsmoen

Er du nysgjerrig på hva mer vi gjør på Fotolinja så kan du lese mer HER.
Sjekk også ut Fotolinja sin Instagram 

En årviss tradisjon på Skjeberg Folkehøyskole er vårt juleverksted. Hele to dager bruker vi på å ha det hyggelig sammen, lage julepynt og presanger til de der hjemme som venter på å få sine kjære hjem til jul. Det er også en fin avrunding på et begivenhetsrikt høst/vinter semester.

Lærerne gjør seg klare for å overraske elevene med Luciasang.

Lucia
I år hadde vi en nokså uortodoks innledning til juleverkstedet. Vi ansatte sang nemlig så godt vi kunne luciasangen. Det synes vi var stas, og vi tror at elevene også satte pris på dette. Det kan nok sies mye om sangprestasjonene, men at vi får for innsatsen.
Liv Solveig har funnet julenissen og har nok lagt inn noen aksjer for hva hun håper på til jul.

Tradisjoner og tilstedeværelse
Det viktigste med juleverksted er ikke nødvendigvis bare det vi lager, men at vi har det hyggelig sammen, og koser oss med det vi gjør. Et variert tilbud, der ikke alt er like populært men alle hadde nok å gjøre. Vi fikk blant annet lage julekort, julepynt, konfekt og stearinlys på gamlemåten. Tadisjoner er viktige både for elevene og oss ansatte. Da får vi ekstra god og fin julestemning.
Jens hadde noen utfordringer med saksen, men kom i mål til slutt.

Juleavslutning
Ellers på programmet denne helgen er juleavslutning og julemiddag før elevene drar hjem på juleferie. Før det får elevene muligheten til å være med på vennefoto. Der blir elevene fotografert i finklærne sammen med de vennene, roomien eller kjæresten de har funnet her på Skjeberg folkehøyskole. Det er slike ting som skaper gode minner og gir en ekstra høytidelig følelse før avreise og ferie.
Elisabeth viser tålmodig hvordan julepynten skal lages.

Lysdypping er populært.

Sveinung viser elevene noen triks for å få best mulige stearinlys.

Et nytt tiår venter
Vi gleder oss nå til en deilig og fredelig julehøytid. Vi tenker på alt vi har fått til i disse månedene vi har hatt sammen. Det er ikke lite. Det er vi både stolte og glade for. Vi håper alle får et godt avbrekk, hyggelige stunder med familie og venner og at de siste ukene i dette tiåret også blir brukt til noe godt. God jul, alle sammen!
Vennefotografering julen 2017: Isa Johanne Arntzen Johansen, Andrine Kompen, Johannes Flåten Sky, Kristian Broderstad Tysil, Carina Marie Røren, Birgit Eide, Casper Sørensen og Karoline Knapper.

Vi sees igjen etter nyttår!

Å gjøre noe for andre er viktig for oss på Skjeberg folkehøyskole. Det er en helt ufravikelig del av det vi gjør i løpet av det skoleåret vi har sammen med elevene. Vi har flere solidariske og bærekraftorienterte prosjekter som vi står sammen om som skole, samt noen helt spesifikke som vi driver frem på linjene. 

Med Grundtvig i bakgrunnen brettet elevene traner.

Eldgammel japansk tradisjon
Origami, eller papirbretting har lange tradisjoner i Japan. Der betyr det noe når man bretter papir. Det har utviklet seg en sterk tradisjon å brette traner og overlevere disse til fredssenteret i Hiroshima. Hos oss på Skjeberg FHS er det Grafisk design og Filmproduksjon som reiser til Japan på linjereise, og som dermed også overrekker tranene som vi bretter på Skjeberg FHS. I Japan er nemlig tranene et viktig fredssymbol. Vi gjør dette med et felles ønske om fred. En gammel japansk legende forteller at den som folder tusen origami-traner – en for hvert år av tranens tusen år lange liv ifølge fabelen – vil få oppfylt et ønske av en trane. 
Rektor er også med og bretter, og får kyndig hjelp av Frieda Marie.

Det handler om fred på skolen. Fred på jorden. Fred i sjelen. God adventstid. Å ønske seg noe, for alle.
Elever og lærere ved Skjeberg Folkehøyskole på fredssenteret i Hiroshima og overleverer papirtraner med ønske om fred.

Slik ser det ut når tranene er overlevert og på plass i fredssenteret i Hiroshima (Foto: Siri Karlsen)

Meningsfylt
Å gjøre dette nå før jul når så mye er travelt og hektisk, synes vi gjør det ekstra meningsfylt. Vi sitter sammen, koser oss med gløgg, pepperkaker og julemusikk. Vi mediterer litt mens vi bretter, og en etter en så blir tranene flere. Vi har som mål at vi sammen skal brette tusen stykker. Heldigvis har vi god tid, for vi reiser jo ikke før i april.
Ingenting å si på innsatsen til elevene i dag!

Andre solidariske og bærekraftige prosjekter på skolen er flaskepant som Sportsjournalistikk og Idrett tar seg av. De pengene går til driften av «vår» skole i Zambia. Foto samler inn penger gjennom kalendersalg og julefotografering til det gode arbeidet som Sjømannskirken gjør i utlandet.
Papirtranene er ikke så store, men symbolverdien er gigantisk.

Les mer om linjetilbudet på Skjeberg folkehøyskole HER!
Følg oss på Instagram HER!

«Hva Skjer.Berg» Ep.2
Håkon og Eilif guider dere rundt i hva som har skjedd på Filmproduksjons linja og eller på huset. Et av hovedprosjektene Film har jobbet med er samarbeidsprosjektet med musikk linja sin årlige konsert på St.Croix i Fredrikstad. Her får dere se flere-kameraproduksjon og bakvegg filmer i scenerommet. Elvene på Film får også vist frem andre sider og kvaliteter. Det er sjeldent publikum har sett lignede opptreden på en scene.
Snurr film.

På søndag var det ikke bare 1 desember, men det var også første søndag i advent. Hva passer da bedre enn et herlig og stemningsfylt seminar for å komme i førjulsmodus. Vi hadde julestemningsseminar og jammen fikk vi til å skape en nydelig julesstemning sammen med en herlig gjeng som var med oss hele søndagen.

Tia, Sarah, Lene og Henriette tråkka til med kreativ dørpynting.

Julestemning på internatene
Vi begynte med at elevene pakket inn dørene i internatene med miljøvennlig julepapir. Her fikk kreativiteten skikkelig bein å gå på. Her ble både polaroider, dikt, sløyfer, lys og furukvaster finurlig festet til dørene. Det ble så koselig og fint at vi fikk problemer med å kåre vinnere, men vi klarte da det til slutt. Vinnerne var Borgen første etasje som får en kosekveld med kake og digg på torsdag.
Tobias og Hans Martin holdt ikke igjen på noe og pyntet både døra og gangen etter hvert.

Julebingo de luxe
Etter innpakking av dørene hadde vi en gøyal runde med julebingo. Her var premiene selvsagt søte og spiselige i form av julekalender med sjokolade. Det er alltid mer gøy når man kan vinne noe søtt, ikke sant? Stian på Musikkproduksjon var i ferd med å gjøre rent bord på premiefronten, men for at alle skulle få muligheten til å få kalender måtte vi begrense til en kalender pr elev. Finnes det noe koseligere enn Bingo med Liv Solveig, julegløgg og pepperkaker da? Tror ikke det, gitt!
Det er stinn brakke på bingo, og det setter vi veldig pris på!

Dagens mestvinnende på bingoen ble Stian. Gratulerer!

Pepperkakepynting 
Det ble også tid til å pynte pepperkakehus. Her måtte pynten limes fort på siden JT var i godishjørnet og lurte bak enhver krok etter en sjanse for å snike til seg noe sukker. Ikke bare ble pepperkakehusene fine, de gjorde at spisesalen fikk en deilig og etterlengtet julestemning. Vi må innrømme at noen av husene ble ribbet for godispynt i løpet av natt til mandag, men det hører jo med til julen.
God stemning på bordet til Emilie og Ella. Kreativ pepperkakekunst med mord og kjærlighetshistorier, ble det også etter hvert.

Vi hadde også en konkurranse om det koseligste elevrommet. Også her vanket det sukker i premier i form av sjokoladenisser. Vi må innrømme at konkurransen var et dårlig skjult forsøk på å få elevene til å rydde rommene sine. Og det virket. I alle fall på noen, og det får vi kalle en halv seier i det minste.
Rommet til Emilie og Ella hadde masse julestemning. Men vi ble mest imponert over hvor ryddig de hadde klart å få det!

Det er veldig koselig å se at så mange elever er med når vi har slike seminarer. Der kos og hygge er i høysetet, og vi tar vare på hverandre. Det er slikt det blir gode folkehøyskoleminner av. Og enda er vi bare halvveis i skoleåret. WOOHOO!
Håkon har tydeligvis sett lyset!

En slik dag gir oss masse energi og overskudd og er av det slaget vi vil minnes lenge. Nå kan vi snart ta ferie med god samvittighet. Takk for innsatsen, folkens!
 
Flere bilder fra seminaret:
God stemning på julebingoen.

God stemning på julebingoen.

God stemning på julebingoen.


Les mer om linjetilbudet på Skjeberg folkehøyskole HER!
Følg oss på Instagram HER!