Oss folkehøgskole elever har det generelt veldig godt når det gjelder vekketider, så når klokka søndag morgen ringte Kl. 05.40 var der en del trøtte fjes.

Oss folkehøgskole elever har det generelt veldig godt når det gjelder vekketider, så når klokka søndag morgen ringte Kl. 05.40 var der en del trøtte fjes.

Av: Vetle

En vanlig frokost før vi heiv oss i bussen der kirken var neste destinasjon. Finstasen var på og vi var klare for en ordentlig afrikansk gudstjeneste. En kirke med plass til sikkert opp mot 6-700 mennesker var helt stappa, så da var det bare å skvise seg ned på en benk helt bakerst. Et par gode timer tett mellom David og en liten gutt på venstre kne og en liten jente på høyre var et faktum. Men sannheten er vel at man koste seg litt, det er noe med å høre et afrikansk kor og en prest der du skjønner omtrent halvparten av det han sier, det er i hvert fall en gudstjeneste jeg sent kommer til å glemme.

Religionen står veldig sentralt og nært for folket i Zambia. Den katolske kirken i Bauleni vart fylt til randen, der også noen hørte på høytalere utenfor. Stort å høre den storslagne korsangen inne i kirkelokalet.

Men det var andre planer på agendaen, nemlig en tur til en afrikansk landsby. Chipapa village var destinasjonen. En liten landsby langt ute i Lusakaprovinsen, styrt av en headman (rangen under høvding). Når vi ankom ble vi mottatt med blikk, vink og smilende fjes. Planen vår var ganske enkel, en kjapp tur opp en liten bakke på siden av landsbyen, etterfulgt av en tur rundt i landsbyen og til slutt en fotballkamp mot de lokale landsbybeboerne.

Utsikten over området rundt Chipapa er mektig, det meste av jordene en ser på bildet er dyrket, for det meste med mais. Elevene nyter utsikten intetanende om himmelen åpnet seg rett etterpå, og vi ble bedre kjent med en afrikansk regnbye.

Men det skulle ikke ta lang tid før planen ble en smule hindret. Etter en 10 minutter lang gå tur opp til bakketoppen åpnet himmelen seg totalt. Regn fra alle kanter fikk 12 Skjeberg elever og 2 lærere til å søke tilflukt under et tre. Etter et drøyt kvarter var det over, og 14 klissvåte nordmenn skulle fortsette ferden.

Stanley og de fire døtrene sine med Skjeberggjengen.

Litt lenger ned i landsbyen møter vi en rundt 70 år gammel mann med navn Stanley. Han har fått besøk av Skjebergelever siden 2010, og bor sammen med konen og barna sine i sitt 45 år gamle selvbygde hus. Han viste oss gledelig rundt i huset og på tomta hans. Han hadde solcelle panel og 2 små TV-skjermer. I tillegg til huset hans hadde han et kjøkken (eget hus) laget av jord og murstein med stråtak. Dusjen var en egen innhegning av høye pinner og strå satt i en firkant bakken med en jernbalje til å ha vann i, og doen var det tradisjonelle hullet i bakken. Men Stanley var stolt av det han hadde bygget, og ville gjerne ha et bilde av døtrene sine og han med Skjeberggjengen før vi gikk videre.

Etter en tur rundt i landsbyen endte vi tilbake ved fotballbanen vi skulle spille på, den så ut til å ha tørket litt, og det var håp om lite gjørme på banen før vi skulle spille. Dessverre var den gleden kortvarig. Himmelen åpnet seg igjen, og det bare minutter før vi skulle på banen. Da var det gjort, det ble gjørmefotball mot landsbybeboere i en afrikansk landsby. Det er vel en setning jeg aldri trodde jeg skulle verken si eller skrive, men der var vi.

Slik så banen ut da kampen ble sparket i gang i Chipapa.

Kampen var i gang og vi så ut som en gjeng hodeløse høns som nettopp hadde fått på seg skøyter for første gang. Lokalbefolkningen hadde klar hjemmebane fordel. Vår stakkars målvakt Sander fikk plass midt i en stor dam med vann, og måtte ta til takke med et par blemmer som opposisjonen tok seg nytte av.

Vår keeper Sander fikk vanskelige arbeidsforhold, noe situasjonen på bildet bærer preg av! Komboen joggesko og sleip jord er dårlig når en skal spille fotball, noe flere fikk erfaring med.

Men det satt ikke en demper på stemningen. Og når geitene og hønene fant veien ut på banen kunne man ikke gjøre noe annet enn å smile. Selv med et 3-1 tap og 2 straffebom dro vi smilende tilbake fra landsbyen, med en sann «once in a lifetime» opplevelse.

Fotball i høyt gress ble vi vant til. Og sjarmerende med høner og geiter på banen, og frodige maisåkre som omkranset banen.

Kapapi Village:

Heldigvis for oss var mandagen litt lettere, vi hadde fått en tidlig kveld på søndagen, og fikk sove til Kl. 07.30. Dagen startet med en overraskelse da speilegg var byttet ut med en liten omelett til frokost. Deretter var det videre for å få tak i de zambiske nasjonaldraktene, dessverre var det en bomtur da den ene mannen i hele bygget som kunne ta imot betaling ikke var der. Da var det ikke annet å gjøre enn å vende tilbake til hotellet, for å vente på at bussen skulle komme og hente oss.

Et problem for oss å forholde seg til er «African time», ting går sakte. Så når vår bussjåfør Gift kommer 40 minutter for sent var det bare å gasse på for å nå dagens mål, nemlig Kapapi Village i Chongwe, ca 2 timer utenfor Lusaka. En litt lik dag som den foregående, men med et litt mer intimt møte med landsbylivet, samt en hel dag uten regn.

Landsbyfolket holder det pent og ryddig rundt husene sine. Og maisen ligger til tørk på gårdsplassen. Dette siste er veldig etterlengtet etter to år med ekstrem tørke og sult i området.

Når vi ankommer landsbyen blir vi møtt av headman Heric i bussdøra, han gir oss et vennlig håndtrykk og ønsker oss velkommen til landsbyen hans. Heric ville gjerne vise frem landsbyen og tok oss med på en omvisning sammen med en lokal beboer med navn Innocent. De fortalte om livet i Kapapi, utfordringer ved tørke de to foregående årene og hvordan flommen i år hadde påvirket dem. Hvordan et headman-styre fungerte, og om den generelle dagen til en landsbybeboer.

Stråtak og hus kombinert av murstein og jord er vanlig i disse tradisjonelle landsbyene. Disse bygningene blir brukt som kjøkken, lager, bad eller andre nødvendige rom.

Etter en fin omvisning var det enda en fotballkamp som sto for tur. Der skulle vi igjen møte den lokale befolkningen. Innocent kunne fortelle at de spilte i en lokal liga, og fremstilte de som et lag som var vanskelig å slå. Det bekreftet også øye testen før kamp. Det så ut som et lag som skulle rundspille oss, sette oss i bås og deretter score igjen og igjen. Sånn ble det ikke. Ledet av hat-trick helt Iver og to målscorer David halte vi inn en 6-5 seier. Den aller siste kampen i Zambia endte med smil og jubel. Tre seiere, en uavgjort og ett tap var resultatet etter en uke i Lusaka, og det var vi godt fornøyd med, noen ville kanskje sagt det var helt ufortjent. Jo jo, men vi har hatt det gøy, og det er det viktigste.

Iver kjører Sturridge feiringen etter sitt andre av tre mål for dagen.

Kvelden avsluttes med en pizza og litt Wi-fi sug for å sjekke Obos-ligaen resultater. En litt senere kveld før den nest siste dagen i Lusaka på tirsdag, der turnering var tilbake på agendaen. Lyden av en gresshoppe hjemsøkte nattesøvnen, men gleden av to dager i landskap man bare har sett i lærebøker var det eneste man klarte å tenke på. Lyset slukkes, øynene lukkes og drømmer om en ny dag i morgen var i gang.

Her er både spillere, headman og tilskuere samlet etter kampen i Chongwe. Og vi hadde fått nok et veldig hyggelig opphold på landsbygda i Zambia.

"The Skjeberg BUSA Annual Tournament" er fotballturnering for barn i aldersgruppen 6-14 år. Den har blitt arrangert siden 2007 og har bare blitt større og større med årene.

«The Skjeberg BUSA Annual Tournament» er fotballturnering for barn i aldersgruppen 6-14 år. Den har blitt arrangert siden 2007 og har bare blitt større og større med årene.

Av: Magnus Sund-Gorseth

06:15 ringer alarmen. En halvtime før den egentlig skulle ringe, men vedkommende hadde glemt å skru av alarmen fra gårsdagen. Nok en flott morgen på Four Pillars, der man på vei til frokostsalen blir møtt av tjue varmegrader og en flott soloppgang over hovedstaden. I dag skulle vi tilbake til Bauleni, men denne gangen for å arrangere den årlige fotballturneringen i bydelen.

I det vi svinger inn mot fotballbanen blir vi møtt av et stivpyntet korps. De spilte flott zambisk musikk, mens vi ventet i spenning på hva dagen ville bringe.

I det vi ventet på at alle lagene skulle komme ble vi plutselig omringet av det som føltes ut som 100 ivrige Zambiere.

Lek, moro og flott korpsmusikk før den store turneringsdagen. Kristoffer og Bendik stiller alltid opp hvis ungene har lyst til å leke.

Bra frammøte og god stemning før alt starter opp med over 800 barn i aldersgruppen 6-14 år.

Etter at samtlige 840 barn fordelt på 84 lag hadde ankommet dagens turneringsarena ble de stilt opp i tog. Med korpset fremst, med banner og ungene stilt opp lagvis bakover, minnet det meg veldig om en god 17. Mai-feiring hjemme i Norge.

Her er toget med alle 84 lagene som skulle spille turneringen. De fremste i rekken fikk æren av å bære banneret som viste at årets turnering snart var i gang. Ungene gledet seg masse til en innholdsrik dag i vente.

Men nå skulle turneringen endelig i gang. Talene fra både Thomas, Sveinung og Beauty var ferdige og barna dirret på sidelinjen. Vi som hadde fått oppdrag om å være trenere var derimot litt stresset. Vi skjønte veldig lite av det som ble sagt over høyttaleranlegget, men heldigvis hadde vi spillere som var glupere enn oss. Første kamp settes i gang på de seks forskjellige banene. Når den første scoringen kom fra et av U6-lagene, skvatt jeg noe voldsomt. Alle ungene som ikke spilte, kom springende for å feire med målscoreren, og jeg vil gjette at jubelbrølene var like høye som på samtlige eliteseriekampene som ble spilt samme dag.

Full kaos hver gang det blir scoret et mål. Elleville jubelscener og flere lag blir gjerne med på dansen etter scoring. Her har nettopp Sander og Kristoffer sitt lag scoret.

Dårlig start

Nå skal jeg og Ruben i gang med våre første kamper som fotballtrener her nede i Zambia. Ruben hadde sine trenergener å lene seg på, mens jeg sto helt barbent, og måtte bare kaste meg ut i det. Første kamp ender 0-0. Vi er litt forsiktige på sidelinjen og vi lar laglederen vår ta seg av kjeftingen etter en veldig tam kamp. Men vi følte nå at vi måtte ta litt mer tak. Etter en liten taktisk justering var vi klare for ny kamp. Vi jaget spillerne våre i press og instruerte de så godt vi kunne, til ingen nytte. 0-0 igjen. 

Magnus og Ruben foretar de nødvendige justeringer før neste kamp. Ungene lytter ivrig, men forstår de Trønder- og Molde aksenten?

Imellom slagene benyttet vi den lille pausen til å få i oss kjeks og drikke, og ikke minst å smøre seg med et nytt lag med solkrem for å unngå å bli solbrente. Spoiler: Flere ble solbrent.

Stor innsats fra alle lag og spillere. Målene er små, noe som gjør at mange kamper ender 0-0.

Barna i Zambia kan det å se kule ut på kamera og stiller ofte opp med flere «poses» når de blir tatt bilde av.

BUSA, som arrangerer turneringen, hadde også satt opp en stasjon som alle lag skulle innom i løpet av dagen. Vi tok med laget vårt hit mellom en av kampene for å lære ungene om GBV, altså «Gender based violence». Her gikk de ulike lagene gjennom en rekke leker og «energizere». Gjennom disse lekene skulle de «peerleaderne» som hadde ansvar for stasjonen lære laget om ulike former for undetrykkelse mellom kjønnene, og hvordan man kan forebygge dette. For det er slik at holdningene og kjønnsrollene i Zambia er veldig mye mer definert enn hjemme i Norge. Derfor syns jeg dette var et utrolig fint tiltak for å kunne undervise disse barna fra ung alder, om viktige temaer som kjønnsdiskriminering, kjønnsroller og generell undertrykkelse.

Her ser vi Vetle og Nikolai som har noen «energizers» med sitt lag før de skal jobbe med årets tema for turneringen: «Gender based violence».

Får vi sparken?

Men nå var det klart for en ny kamp igjen. Jeg og Ruben hadde nullstilt og var klar for en ny utfordring. Vi spilte bedre og bedre, men målene lot vente på seg. Igjen endte det 0-0. Måltørke og dårlige resultater satte likevel ikke en stopper for dagen min. Selv om jeg kjente at seks timer søvn, og lite mat og drikke begynte å tære på gjorde folkelivet at jeg ikke tenkte så mye på det. Unger som svermet rundt meg for å bli tatt bilde av, dansing, dobbel frontflips fra bildekk og ansiktsmaling med krittet fra banen var alle ting som fikk meg til å smile fra øre til øre.

Er det nå det snur?

Fjerde kamp. Måtte vinne nå hvis vi skulle komme oss til semifinalen. Vi gjorde et keeperbytte og en formasjonsendring. Vår keeper som har blitt midtbanespiller viser seg å være løsningen. Han sprang langs venstesiden med ball, legger inn og da sitter scoringen. Vi greier å ro det i land til vår første seier og både jubelen og lettelsen var enorm. Med denne seieren kunne vi ta oss en god og lang pause med god samvittighet. Da begynte jeg å reflektere litt over hvor lite som skal til for å gi disse ungene en glede i hverdagen. Dette er en tanke jeg vil ta med meg tilbake til Norge, hvor jeg føler at man ofte gjør det motsatte. Der man i Zambia hele tiden finner store gleder i små ting, er vi nordmenn som regel veldig gode på å bli negativ når man møter på et lite problem.

Turneringen trakk ut og vi fikk med oss denne vakre solnedgangen over Bauleni før vi var ferdige med siste kampene.

Det begynner å bli mørkt nå på banen. Solen er på vei ned i det vi skal begynne med semifinalene. Igjen spiller vi en god kamp, men slipper inn 1-0-scoringen omtrent akkurat i det solen går ned bak bygningene i Bauleni. Vi ryker ut i semifinalene og skuffelsen var enorm for guttene. Det var derfor godt å se at de allerede kun 20 minutter etterpå hadde kommet seg over skuffelsen når vi sto i mørket og delte ut premier til vinnerlagene. De unner virkelig hverandre seieren, selv om det ikke alltid ser sånn ut på banen.

Da var det bare å finne bussen vår i mørket, og finne veien tilbake til hotellet. Denne dagen har vært den mest innholdsrike for meg så langt, da jeg har møtt så mange hyggelige barn, hatt interessante samtaler med flere av arrangørene og virkelig fått utfordret meg selv både emosjonelt og fysisk. For en dag vi har hatt, og for en tur vil skal ha videre. Takk for meg…

God stemning når det går bra. Her er det David som jubler med laget han hadde sammen med Camila.