Fra magasinproduksjon til Web-TV-produksjon til Youtubekanal til Nettavis til blogging til pressefoto til Live intervjuer – til rød løper – til flerkameraproduksjon – til konsertopptak – til vlogging til fotoutstillinger til Adobe Photoshop/Premiere/Rush opplæring til Podkast til radioprogramavvikling til Live nettradio.. til enda mer.
Dette pluss workshops med proffe folk – til besøk i VG/NRK /TV2/P4 og andre tilsvarende mediehus. Vi skal med andre prøve ut masse interessante fagområder og ikke minst ha det gøy!
Er du interessert i å lære mer om de overnevnte fagområdene så anbefales et år på linja Media – digital flyt på Skjeberg Folkehøyskole.
I løpet av skoleåret tar vi høyde for å gi dere praktisk kjennskap til medierelaterte verktøy du enten får bruk for om du velger en vei innenfor media eller bare er nysgjerrig på å lære mer.. Det du trenger er en privat PC /Mac og et kamera. Speilrefleks er å anbefale men du kommer langt med mobilkameraet ditt.
Prosjektjobbing
På Media – digital flyt, jobber du selvstendig eller i grupper/redaksjoner målrettet mot et mål være seg TV-sending, fotoutstilling eller din egen podkast-serie. Etter jul får du nemlig muligheten til å fokusere på et større prosjekt innenfor medieproduksjon du brenner for.
Om du kan mye eller har lite kunnskap før du starter på skolen spiller ingen rolle. Vi tilpasser opplegget slik at alle vil kjenne at de mestrer verktøyene. Kanskje du etter noen uker sitter og er programleder i ditt eget radioshow på Radio Skjeberg.. Hvem vet.? Det er opp til deg.
Vær smart og søk i tide. Vi fyller opp elevplassene i disse dager. Lurer du på noe ikke nøl med å ta kontakt.. Velkommen som søker!
Søk her..
Måned: juni 2021
Bli med på tidenes linjetur til CUBA der DU rapporterer hjem. I april 2022 setter MEDIA – Digital Flyt, kursen mot CUBA der vi skal fungere som utenriksjournalister for Skjeberg Folkehøyskole. Den kjente karibiske øya har i flere hundre år vært gjenstand for storpolitisk spill og akkurat dette skal vi prøve å sette ord på og forklare dere hjemme.
Når du hører ordet CUBA så tenker du kanskje først og fremst på dyre sigarer, rytmiske salsabevegelser og sukkerplantasjer. Det er helt riktig samtidig som CUBA er enormt mye mer enn dette. Har du kanskje hørt om Santeria? Religionen med fotfeste på øya som med sine mystiske ritualer de fleste Cubanere forholder seg til på ett eller annet nivå.
Mange spørsmål
Eller det storpolitiske spillet mellom USA og CUBA, hva skjer med den snart 60 år gamle handelsblokaden? Hvordan kan det ha seg at det politiske regime på CUBA fortsatt eksisterer? Hva skjedde egentlig i den mislykkede invasjonen i Grisebukta 1961. Hvordan lever ungdommene på CUBA egentlig? Hva er de opptatt av? Cubakrisen i 1962 – Hvor nære var egentlig verden en atomkrig og hva skjedde egentlig? Hvem var Fidel Castro? Hva gjorde argentineren CHE Guevara til nasjonal helt? Hvorfor snakker man om den Amerikanske mafiaen og deres forhold til Cuba fram til 1959? Guantanamo? Hvor og hva er egentlig det? Et Amerikansk fengsel på CUBA? Hemingway – hvem var han? Og hva gjorde han på CUBA?
Godt forarbeid
Dette er eksempler på hva vi som gruppe vil komme til å fokusere på før, under og etter vi har reist til CUBA. Den beste måten å lære på er å reise og oppleve ting med egne øyne. Sette ting i perspektiv og diskutere med andre. Cubas historie er enormt spennende og som turist er du alltid velkommen til denne fantastiske øya kun 10-15 mil sør for Key West på Miami.
Hyggelig på tur
Vi skal selvfølgelig mikse turen med gode opplevelser i fellesskap, spise mange gode måltider sammen og diskutere alt det rare, fascinerende, merkelige vi kommer til å oppleve. Kan du litt spansk er det helt supert, kan du ikke noe kommer du langt med et smil og litt tegnspråk. Fotografering er obligatorisk og trenger Instagram kontoen din et løft, er du på det rette stedet. Kanskje du har lyst til å spille inn din egen Podkast på en takterrasse over byen? Det meste er mulig på en slik tur. Du vil også få muligheten til å påvirke deler av turens innhold som vi sammen planlegger før vi drar. Brun blir du også så husk solkremen.
Vi har lang erfaring med å reise til CUBA så du som elev har reiseledere som kjenner kriker og kroker i Havanna. Som elev skal du også hanke inn stoff til enten LIVE-sendinger ( reisebrev ) fra Cuba eller innslag vi skal jobbe med når vi kommer hjem til forskjellige sendinger.
Bli kjent med de lokale
Cubanerne elsker turister. Med sitt vennlige smil er de både nysgjerrige og vennlige. Vær obs, kanskje du blir budt opp til dans på den provisoriske gaterestauranten du passerer. Det er iallfall sjelden kjedelig å besøke dette landet.
Hva sier du til å dyppe den aprilhvite kroppen din i det asur-blåe vannet som skyller innover den kritthvite sandstranden. Eller sitte i svalgangen på hotellet å nyte en god middag mens du blir underholdt av lokale salsamusikere som kjemper om din oppmerksomhet idet solen dukker ned bak horisonten i vest.
Dette er nemlig ikke bare en reportasjetur. Vi skal på en felles linjetur som knytter oss tettere sammen som linje og setter vårt nordiske rikmannsliv i perspektiv i forhold til hvordan Cubanerne lever og får endene til å møtes. De fleste som reiser til Cuba lengter tilbake relativt raskt.
Oppsummert vil dette bli en tur hvor vi mikser det faglige vi har lært samtidig som vi lærer mer om Cubas historie, kultur og situasjon i dag. Samtidig skal vi ha det kjempegøy og oppleve masse rarieteter man bare får på CUBA. Bli med da vel!
Skjebergeleven, Ingrid Simensen har de siste årene blitt et kjent fjes for de fleste som er opptatt av radio. Hun startet sin radiokarriere på Skjeberg Folkehøyskole 2013, der gikk hun linjen Radio- og TV-journalistikk (i dag Medialinjen). Etter året på Skjeberg gikk turen til Høgskulen i Volda for deretter å få fast jobb i P3-redaksjonen etter endt utdanning.
Skjeberg Folkehøyskole gleder seg stort til å følge Ingrid i neste sesong av Farmen Kjendis. Vi skal følge med og heie som bare det. Vi er overbevist om at med Ingrids gode humør, glimt i øyet og ståpå-vilje kommer dette til å gå hele veien inn.
Heia Ingrid, sier vi bare!
Vil du se mer av tilbudet på Skjeberg Folkehøyskole kan du sjekke oss ut her
Sport og journalistikk også for jenter
Er du jente og glad i sport? Liker du å ta bilder eller lage podcast? Kommentere idrettsbegivenheter? Drømmer du om å jobbe i media? Start drømmen med linjen «Sportsjournalistikk og idrett» på Skjeberg Folkehøyskole! Vi kan love et innholdsrikt år med mye praktisk erfaring og spennende studiereiser.
Hvert år er det mange gutter som søker seg til linjen Sportsjournalistikk og idrett på Skjeberg Folkehøyskole. Det er vi veldig glade for, men i tillegg til gutta ønsker vi oss svært gjerne flere jenter.
Lene Sjøli var elev ved linjen skoleåret 2020-21:
– Jeg valgte Skjeberg Folkehøyskole på grunn av mulighetene man får gjennom sportsjournalistikken og alle man får en mulighet til å samarbeide med gjennom skoleåret. Det beste med å gå på folkehøyskole var alle folkene man blir kjent med og alle vennene man får gjennom et år på skolen.
– Det jeg tar med meg fra Skjeberg Folkehøyskole som er nyttig videre i livet er ikke bare alt jeg har lært gjennom skoletimene, men også alt jeg har lært om meg selv. Man blir utfordret til å gjøre ting på en annen måte enn man kanskje er vant til selv, noe som jeg tar med meg mye positivt fra.
I tillegg til å jobbe med media og journalistikk, har vi minimum to ukentlige treninger. Fotball er Norges største jenteidrett og er også hovedidretten på Skjeberg. I løpet av året er vi dessuten innom mange andre idretter.
Under kan du se et videointervju med en av jentene som tidligere har gått på sportsjournalistikk og idrett.
I journalistikken får du god innføring i journalistikk, foto, TV, podcast og mye annet morsomt. Du blir akkreditert til eliteseriekamper i fotball, håndball og ishockey. Mange av våre tidligere elever har intervjuet noen av Norges største idrettspersonligheter mens de har vært elever på Skjeberg.
Som for eksempel United-manager Ole Gunnar Solskjær, landslagskaptein Stefan Johansen, TV-ekspert Brede Hangeland, flere landslagsspillere og spillerne i Sarpsborg 08, for å nevne noen.
Det betyr at om du er glad i å skrive, ta bilder, eller kanskje liker å filme, så får du lære mer om alt dette hos oss. Vi lager magasiner, nettsaker, bildeserier, blogger og og TV-sendinger.
I januar 2020 investerte vi i et helt nytt og profesjonelt TV-studio. Med fire fjernstyrte kameraer og topp moderne teknologi. Dette studioet kommer til å bli flittig brukt for å lage sportssendinger, så har du en drøm om å jobbe på TV kan dette være et meget godt sted å starte.
Vi har er så heldige å ha både TV-studio og Podcast-studio i vårt eget klasserom, så her ligger forholdene virkelig til rette for at du skal få utfolde deg.
Vi reiser på to spennende studieturer. Høstturen går til England, hvor vi skal se kamp i Premier League og lære mer om fotballkulturen i England. Det blir også omvisning på en stadion og kanskje en rugbykamp.
På våren kommer et av skoleårets høydepunkt, en unik studietur til Zambia, «The Real Africa». Her får dere, i samarbeid med lokal ungdom på deres egen alder, prøve dere som trenere og ledere for noen av de fattigste barna. Hovedformålet med turen er å lære om idrett som bistand og se hvor mye idretten faktisk betyr for noen av de mest sårbare barna i hele verden.
Noen av organisasjonene vi samarbeider med i Zambia har også et spesielt fokus på jenters levekår og muligheter til å utøve idrett.
En tur som garantert gir inntrykk du vil ta med deg resten av livet.
Vi kan ikke forlate Afrika uten å få med oss den fantastiske naturen, så mot slutten av oppholdet blir det besøk til Victoriafallene og en spennende safari i Botswana.
Alt dette mener vi burde være like interessant for jenter som for gutter. Synes du det høres spennende ut? Søk da vel!
Tidligere elev, Kristel Gustu Mølvig, har blant annet sagt følgende:
– Dette er en skole som gir oss mange muligheter. Og det gjelder å gripe mulighetene når man får dem.
Grip muligheten du også, kanskje blir du en av Media-Norges nye, kvinnelige sportsjournalister.
PS! Er du gutt og leser dette: Du er selvsagt også hjertelig velkommen til å søke! Vi starter opptak 1. februar, så søk nå for å sikre deg plass for neste skoleår.
Å ta bilder er gøy. Å ta gode bilder er enda gøyere. Det krever noe av deg, men det er heldigvis ikke vanskelig å lære. Det handler mest om å se. Og det gjør de fleste av oss hele tiden.
Ett år på folkehøyskole, et år til å lære seg å se, sette sammen, tenke kreativt og senke skuldrene. Både digitalt og analogt? Ja, vi har jo lyst til å lære, men også senke skuldrene, vel?
Det er veldig spennende å lære å ta gode bilder. Lære å se hva som gjør et bilde bra. Lære det som kreves for å kunne ta de bildene DU ønsker å ta.
Mange muligheter
Det er mange grunner til at foto er så spennende og artig. For det første kan man alltid ta med kamera og ta bilder. Selve aktiviteten å ta bilder er artig. Det er morsomt å kunne uttrykke seg visuelt, skape noe selv. I fellesskap med andre som ønsker det samme. Så kan man alltid utvikle seg å bli bedre, om man vil det.
Det er veldig gøy å være i studio og ha en modell å ta bilder av. Sminke, hår, lys og posering. Det er som en fest! Og best av alt så er det lett å lære.
Kreativitet
En av tingene vi på fotolinja jobber mest med er å utvikle kreativiteten. Alle har kreativitet, selv om mange tror de ikke har det. Men det er en muskel som man må trene for at den skal bli sterk.
Innenfor fotografi er det mange sjangere og på Fotolinja får du prøve de fleste. Du får lære å utvikle ideene dine fra bare en tanke til ferdig bilde. Du vil få være med på utstilling (I New York også om vi får lov til å reise), og du vil få venner for livet.
Analogt foto og mørkerom blir stadig mer populært. Også hos oss. Her har du et intimt og rolig mørkerom der du kan være alene og bare høre musikk og kose deg. Og vil du ha selskap, så er det plass til en til. Vi har alt utstyret som du trenger. Film og papir er inkludert i skolepengene.
SoMe
Hos oss får du også trene deg på ulike SoMe. For tiden har vi mest fokus på TikTok og Instagram. Vi ønsker at disse kanalene skal være elevstyrte så langt det lar seg gjøre. Da blir de mest levende og gøyale.
Det sosiale på Fotolinja
Hos oss er det fokus på et sosialt skoleår. Men ikke alle bidrar med det samme, selv om alle deltar. Dette er noe av grunnen til at det blir så trivelig hos oss. Du får være deg selv, og du får utfordringer i passelige doser. Vi drar på mange ulike turer og ekskursjoner der vi ikke bare får litt forandring, men også en anledning å ha det hyggelig sammen.
Vi ønsker at alle skal kunne ha det godt og hyggelig hos oss. Enten du er en allerede flink fotograf eller nybegynner. Enten du er supersosial eller mer stille. Det er denne blandingen som gjør året så herlig og lærerik for alle.
Er du nysgjerrig på hva mer vi gjør på Fotolinja så kan du lese mer HER.
Sjekk også ut Fotolinja sin Instagram