Streetphoto er spennende og morsomt. Det er nervepirrende og litt nifst. Men med litt øvelse går det overaskende lett å få til de bildene man ønsker. Det er bare en hake; det tar tid.
Enkelt og vanskelig
Når man ser på streetphoto så kan det se veldig enkelt ut. Og det er det også. Men det som kan være utfordrende er å lære seg de teknikkene som skal til for å få det til. Hvilke innstillinger som fungerer best for deg, hvordan du håndterer stressituasjoner og hvor tålmodig du klarer å være. Bildekomposisjon er også avgjørende.
Spenning
Mange synes det er nifst å ta bilder av fremmede, og det er ofte det i begynnelsen. Men når man har gjort det noen ganger, så glemmer man dette i stor grad. Men denne kriblingen i magen er også en del av sjarmen ved streetphoto. Noen vil kanskje si at det er en like nødvendig del av opplevelsen som situasjonen man fotograferer.
Spesielle situasjoner
Ofte får man de kuleste bildene når det skjer noe spesielt, eller steder det skjer noe utenom det vanlige. Når vi oppsøker disse og går inn i situasjonene kan noen bli stressa, og dette kan ødelegge for bildene. Dette er helt vanlig i begynnelsen. Da må man se på situasjonen og lære av denne. Hva kan jeg gjøre annerledes for å lykkes?
Tålmodighet
Det er en vanlig misforståelse at streetphoto ikke krever noe av fotografen. Det krever nemlig øvelse og tålmodighet. Repetisjon. Med tålmodighet menes at når man er i situasjoner og fotograferer så må man ha litt is i magen og jobbe mot det beste bildet, og ikke gi seg før man har det. Men det er altså ingen heksekunst, man må bare øve.
«Det føles som man forsvinner helt. Det er som en rus. Man mister seg inn i en verden av bilder og folk. Det kan bare sammenlignes med dyrebilder, der man venter på (og leter etter) det perfekte bildet. Og når man har fanget det, er gleden endeløs. Så kan jakten begynne på nytt!»
Thomas Stavø Johnstone, Fotolinja 2016/17
Streetphoto kan man gjøre overalt. Fotolinja på Skjeberg folkehøyskole øver på dette både her hjemme i Norge, men særlig i New York. Der syder hele byen med motiver som bare venter på at en av oss på Fotolinja skal knipse og forevige øyeblikket.
Les mer om Foto-New York HER! Følg oss på Facebook og Instagram, da vel!
Måned: juni 2017
Noen stikkord; klatring, trening, kreativitet, diskusjon og filosofi. Kunne det vært noe? To perioder i året har vi valgfag – og det ligger i navnet – du velger hvilke av fagene du vil ha. Her er valgene mange! I dette blogginnlegget sier vi litt om noen av våre valgfag.
I starten av skoleåret velger elevene valgfag, og hvilke fag man velger er helt opp til hvilke interesser og ønsker man har. Det eneste vi bestemmer er hvor mange timer med valgfag man må ha.
Vi jobber for at elevene skal ha et rikt utvalg av fag som oppleves som både spennende, lærerikt og nyttig. Vi ønsker at elever skal ta med seg det de får med seg i valgfaget videre i livet – om det er glede av å trene, interesse for en forfatter, nytten av å reflektere og filosofere eller nytten av ulike kommuniksajonsformer, håper vi at man kan få nytte av alle våre fag videre. Hvert år endrer vi noen av fagene, andre går ut, mens noen følger med oss videre. Hvilke fag vi har, justerer vi så langt vi kan, etter hvilke ønsker elevene har, innen rimelighetens grenser naturligvis.
Klatring er et veldig populært valgfag, og er alltid fulltegnet. Her reiser elevene på Red-Point klatresenter for å lære å klatre, sikre og ta brattkort. Willy-Andrè som er hovedlærer på Radio, Podcast og Web-TV har klatret mye utendørs, og kan veldig mye. Vi har også klatreinstruktør med som står ansvarlig for brattkortkurset. Avhengig av vær på våren er målet at dette valgfaget munner ut i en klatretur utendørs. Her blir høydeskrekk, bevegelighet, styrke, planleggingsevne og trygghet på andre satt på prøve.
Filosoficafè tar for seg ulike forhold i verden vi lever i, og reflekterer rundt hvorfor ting er som de er. Vi gir deg rom til å fundere rundt grunnleggende livsspørsmål. Still de store spørsmål med vennene dine over en kopp kaffe. Hvem er vi? Hva kommer etter dette? Er alt en fiksjon?
Diskusjon gir deg muligheten til å lære om ulike forhold rundt en diskusjon/debatt, men aller mest; vi skal diskutere! Gjerne med både høy temperatur og stor takhøyde. Vi finner et tema flere mener noe om, og man diskuterer ut i fra det standpunktet man har. Kanskje endrer du mening i løpet av diskusjonen og ser andre sider av saken?
Yoga gir deg en indre ro og fokuserer på pustteknikker, bevegelighetstrening, styrketrening og øver opp evnen til å være «her og nå». Man vil merke etter få timer at kroppen responderer på denne formen for aktivitet og gir deg en god følelse.
Strikking er for deg som får en indre ro av å drive med håndarbeider og har lyst til å lage noe – enten til deg selv eller til noen du er glad i. Vår kjære husmor Berit er med deg gjennom dette faget og kan lære deg å strikke dersom du ikke kan det fra før, eller utfordre deg til avanserte strikkeprosjekter dersom har strikket endel tidligere.
På glattisen gir deg muligheten til å teste ulike aktiviteter på is. Du kan prøve ishockey, bandy, curling og bli bedre kjent med å gå på skøyter. Dette oppøver balanse og koordinasjon, men er aller mest gøy!
«Ryk og reis» er beretninger fra ulike deler av verden, og selv om man ikke fysisk reiser til alle disse stedene, kjennes det ut som om man besøker de stedene det fortelles om. Dersom man er reiselysten kan man få mange gode tips til reiser man kan ta senere i livet.
Ernest Hemmingway er verdensforfatteren med nobels litteraturpris og som har vært førende for skjønnlitteraturen. Han hadde et spennende liv, og i dette valgfaget blir du bedre kjent med fortatteren, hans liv og verker.
Squash er en rackert sport som har blitt veldig populær de siste årene. Vi reiser til et senter som har squash-hall og lærer oss de grunnleggende ferdighetene som trengs før vi spiller. Her kan du bli litt varm i trøya, tenke taktikk og utfordre en medelev til kamp.
Bodypump er styrketrening med vekter og stang til pulserende musikk og et fastlagt program som er enkelt å følge. Vi trener hele kroppen og du legger på vekter og belastning ut i fra dine egne ønsker og fysisk form.
Ballspill gir deg muligheten til å spille ball med andre medelever på et nivå som ikke skremmer deg. Vi spiller innebandy, fotball, basketball og volleyball – enten som en rullering eller etter elevenes ønske. Dette er for alle, og ikke bare dem som spiller fotball ofte.
Naturfoto gir deg muligheten til å komme ut i naturen og ta bilder av ulike ojekter. Du lærer om ulike teknikker og hva som gir et godt bilde. Du får uttrykke deg ut i fra gitt oppgaver og får boltre deg i egen kreativitet.
Karaoke er en enestående måte å komme sammen og synge på, med lave skuldre og med den stemmen du har. Her skal det bli liv og latter, med sangen som bindemiddel.
Studentmat kommer de fleste til å ha behov for. Når livet starter på hybel eller leilighet er det lett å ty til pizza og ferdigmat. I dette faget får du kunnskap og trening i å lage god og billig mat som du kan lage deg når du flytter for deg selv. I tillegg garanterer vi at det kommer til å være billigere enn pizza og ferdigmat.
Se mer om våre valgfag her.
Digitalt Zambia- magasin
Å produsere et profesjonelt magasin fra studieturen til Zambia er årets største journalistiske prosjekt for elevene ved sportsjournalistikk og idrett.
Nå kan du også lese magasinet digitalt her.
I løpet av turen skal samtlige elever bidra med en reportasje med tekst og bilder. Ved å lese magasinet får du også et unikt innblikk i hva den spennende studieturen inneholder.
Variert lesestoff
Her er det en miks av reportasjer med intervjuobjekter som vi treffer på turen og reportasjer som speiler hva våre egne elever opplever i løpet av turen.
Du kan lese om den årlige utgaven av Skjebergs fotballturnering i Bauleni og referat fra Skjebergs nettballkamper (Zambias nasjonalsport) mot lokale lag.
Vi tar også pulsen på det lokale livet. Vi har intervjuer med innbyggere i den tradisjonelle landsbyen Chipapa og intervjuer med lokal ungdom som får skolestipend fra Skjeberg.
Dramatisk og spennende safari
Årets safari var kanskje den mest spennende vi har opplevd, hvor elevene fikk en dramatisk morgen og ble vekket av en leopard i teltleiren vår.
Dette og mye annet er selvfølgelig behørig omtalt i årets utgave av Zambiamagasinet.
Vi håper du liker magasinet vi har laget.
Klikk deg inn på denne linken og les da vel. Vi lover mye godt lesestoff. God fornøyelse!
Reklamefilm er et av temaene elevene på Filmproduksjon jobber med i løpet av året. Elevene får utfolde seg kreativt ut i fra gitte rammer.
Som en del av det faglige opplegget på Filmproduksjon valgte elevene å lage en film om skolehverdagen på Skjeberg Folkehøyskole. Eleven ønsket å se på hverdagen med et glimt i øye, samtidig som det skulle være informativt om aktivitetene på de forskjellige linjene kom frem. Gjennomgangsfiguren Kristoffer Schjølberg er overbevist om dette er «Råbra».
Det ligger mye planlegging og ikke minst filming, klipping, lydredigering også videre for å få ferdig en slik film. Sjekk ut resultatet!
Har du lyst til å lære deg å lage din egen podcast ? Vil du lære deg teknikken bak god lyd? Lære deg studioteknikk? På Skjeberg Folkehøyskole og fagfeltet Radio, Podcast og WebTV gir vi deg opplæring i alt dette og mye mer. Podcast er både gøy, sosialt og inspirerende og i vinden som aldri før. Hos oss får du muligheten til å utvikle dine egne podcasts hvor du bestemmer innholdet og som vi sier «jo særere temaet er jo bedre», takhøyden er stor hos oss på Skjeberg.
Din stemme er viktig for oss og ved å få massetrening i ett av våre to proffe studioer er ikke veien lang til praksis og videre engasjement innen mediebransjen hvis du selv ønsker det.
Hos oss er studioet åpent store deler av døgnet til fri benyttelse – her blir både maratonsendinger, korte formiddagspodcaster og ønskerepriser produsert daglig, bare fantasien som setter grenser med andre ord.
Ved hjelp av topp moderne studioutstyr og et mobilt radiostudio kan vi i praksis lage radio hvor som helst. Kanskje vi lager en maratonsending fra et fyr neste år, eller på toppen av et fjell ? – hvem vet, det er det du som bestemmer! Søk i dag !
Her kan du høre en podkast fra fjorårets elever med det klingenede navnet » Hva sa du?» Neste år er det kanskje du som produserer dine egne podcaster.
Podcasting og radioproduksjon
[envira-gallery id=»5412″]
Uansett hvilket fagfelt man skal velge på Skjeberg Folkehøyskole er det en fellesnevner som man ikke kommer utenom: man skal være tro mot seg selv. Er man det, er man også tro mot andre. En annen ting vi er særlig opptatt av er den indre flammen. Den vet man ikke alltid hva er i begynnelsen av skoleåret, men i løpet av 33 uker skal vi samarbeide om å gi denne gode kår. Sammen gir dette et strålende fundament for et spennende og godt skoleår.
Da Fotolinja var i New York var det noen elever som hadde noe helt bestemt på ønskelista: De ville til dyrehagen i Bronx for å fotografere dyrene der. De fotograferte det poetiske og det politiske på samme tid, uten fokuset på at dette er dyr i fangenskap.
Politisk Korrekt
Man kan si hva man vil om dyr i fangenskap, men at disse dyrene blir tatt godt vare på er det ingen tvil om. Det ser man på bildene. Men det er klart man har lett for å reagere på at dyr holdes i fangenskap i en verden der alt skal være politisk korrekt, men ikke alt vi gjør her i verden kan, eller skal, styres av prinsipper. Vi må snakke sammen. Det gjør vi hos oss på Skjeberg Folkehøyskole.
Den gode samtalen
På Skjeberg Folkehøyskole skal vi ha plass til alle. Ikke bare det politisk korrekte altså. Vi ønsker å bli utfordret og satt på prøve på en god måte, og vi ønsker å utfordre deg som er elev hos oss. Vi ønsker oss hele mennesket som elev på Skjeberg Folkehøyskole. Da kan vi få til den gode samtalen sammen. Den som åpner oss for noe nytt, både for elevene og absolutt for alle oss som jobber på skolen. Det du brenner for er viktig for oss.
Tilstedeværelse
Som elev kommer du for å få utbytte av skoleåret. Gjennom tilstedeværelse får du mer enn du hadde regnet med når du deltar og gir av deg selv, tar sjanser og er åpen for å ta imot. Alt kan skje når vi tør gå litt utenfor komfortsonen, undersøke noe vi ikke visste om fra før og la den indre flammen brenne litt ekstra. Kanskje ta den flammen i en retning du ikke ante noe om på forhånd.
Denne indre flammen er den som får deg til kjenne etter på hva du egentlig brenner for, hva som motiverer deg og får deg til å gjøre gode valg for både deg selv og gruppa. Enten du skal gå på Sport, Musikk, Film, Foto, Grafisk Design eller Radio. Vi gleder oss til du kommer og setter ditt preg på skoleåret.
Skjeberg Folkehøyskole’s Instagram finner du her!
Filmproduksjon på Skjeberg Folkehøyskole laget dokumentarfilm om U Festival som ble arrangert i Fredrikstad våren 2017. Denne filmen dekker aktiviteter, konserter og andre hendelser. Elevene på Filmproduksjon har laget denne filmen slik de opplevde festivalen. Regissører og produksjonsansvarlig Ingrid Stav og Ted-Martin Johansen hadde den hele og fulle kontrollen.