Et år på Skjeberg Folkehøyskole. Elevene valgte Fotolinja og de valgte å følge en interesse i ett år. Noen skal bli fotografer, mens flere av fotoelevene skal en annen vei. Det er denne blandingen som gjør at et år på Fotolinja er så bra.
Fotoskoler
Dette året kom alle fotoelevene som søkte seg videre på fotoskoler, inn der de ønsket. For disse elevene har årets store mål vært søknaden inn til dette. Det har blitt lagt til rette mot denne søknaden og vi har satt målene i forhold til dette. Da er det selvsagt ekstra kult når dette arbeidet bærer frukter. Det blir morsomt å følge disse videre inn i fotograflivets mange muligheter.
Hva skal alle de andre bli da?
Elevene som ikke skal bli fotografer skal bli så mye forskjellig at det nesten er litt morsomt. Gjengen rommer blant annet en som skal bli politi, en som skal studere historie, en som skal bli stylist og en interiørarkitekt. Variasjon er livets krydder.
Hemmeligheter
Ikke alle som velger et år på Fotolinja ønsker å bli fotografer. Mange kommer til oss for å lære mer om det som allerede er en interesse og hobby. Hvordan man bruker de forskjellige kamerainnstillingene? Hva man må gjøre for å få blurry bakgrunn? Hvordan man tar bilder i studio? Hvordan man redigerer et bilde i Photoshop? Alle disse små og store hemmelighetene vi arbeider med på fagfeltet.
Sosialt og faglig
Det som gjør denne blandingen av elever så spennende er at alle kommer til bordet med noe. Noen brenner aller mest for faget, mens andre brenner mer for samarbeidet og det sosiale. Vi skal jo ikke bare lære foto, vi skal også ha det hyggelig sammen. Noen har mer talent for kamerateknikk, redigering eller lys, og kan derfor vise de andre noen triks. Vi får det ikke alltid slik vi vil, men ingen skal si vi ikke prøvde!
Levende vekselvirkning
For her ligger nøkkelen til et godt folkehøyskoleår: Vi hjelper hverandre. Vi får og vi gir. Vi samarbeider og bidrar. Vi drar lasset når vi kan, og lar andre dra når de kan. Lærere hjelper elevene, elevene hjelper lærere. Slik får vi den fantastiske levende vekselvirkningen vi snakker så varmt om på Skjeberg Folkehøyskole.
Fotolinja har også egen Instagram og Facebookside.
Måned: mai 2017
Så var dagen kommet… Elevene er ferdig med skoleåret og reiser videre i livene sine. På skolen er det tomme elevrom, ingen elever i spisesal eller TV-stue, og ingen elever å se i korridorene. Men igjen sitter minner man tar med seg resten av livet.
Et innholdsrikt år er slutt, og de to siste dagene har handlet om nettopp det. Nå er det over, vi skal hvert til vårt, og fortsette på nye eventyr. Samtidig er det vemodig at dette måtte ta slutt. Noen synes det er helt greit å være ferdig – de har planene klare for hva de skal. Andre skulle ønske dette varte evig og noen skulle bare hatt noen uker til.
Fredagskvelden var det en egen avslutning for elevene. Her var det taler og underholdning fra elevene, og en rekke priser som ble overrukket. Oppmerksomhet fra konkurranser, lite fravær, flaskepant og ulike råd og utvalg elvene har vært en del av.
I dag var dagen elevene reiste. En høytidelig seremoni ble holdt fra scenen der musikkelevene spilte, vi fikk danseshow, rektor oppsummerte året og ga forhåpentligvis noen råd på veien, elevene fikk vitnemål og en nydelig versjon av «til ungdommen» ble sunget som en appell til elevene på veien videre i livet.
Mange tårevåte farvel ble tatt, både fra elever og ansatte. Det gjør inntrykk å være så tett på hverandre og knytte sterke bånd gjennom et skoleår.
Vi håper og tror elevene reiser med en god porsjon mer erfaring, læring, opplevelser, minner og venner for livet.
Hvem tilhører føttene på bildet over? Det stunder mot avslutningen av skoleåret på Skjeberg, og i siste fotballøkt på Sportsjournalistikk og idrett ble de tekniske ferdighetene virkelig satt på prøve.
Elevene på SPORT har gjennom året fått prøvde seg i mange ulike idretter, men fotball har som alltid vært hovedidrett. Det ble derfor en meget prestisjefylt avslutning, der elever og lærere på linja konkurrerte om prisen «Årets silkefot». Elevene jobbet to og to etter loddtrekning av lag + oldboyslaget Lilleby/Finden. Vi konkurrerte i 9 ulike øvelser / baner der teknikker av ulik slag, tilslag og ikke minst taktiske valg ble avgjørende til slutt.
Etter 9 øvelser stod fortsatt to lag likt. Avgjørelsen falt i ekstraøvelsen «treff tverra» med færrest mulig tilslag med start fra hjørnet av 16 meteren. Aksel og Arnold ordnet denne med kun to tilslag, og ble dermed to verdige vinnere. Vi gratulerer!
Årets stiligste årbok er utgitt. Godt jobbet av fagfeltet Grafisk Design som har produsert årboken med god hjelp av Lene Wiggen som har undervist i In Design i år. Fotofag har gjort en kjempefin arbeid med protrettene for årbokprosjektet som startet i februar. Tekstskrivingen har flere elever hatt som temafag i år, ledet av Mona Bromander. Årboksleppgjengen har hatt flere fine kreative møter, og har rigget heliumballonger og sjokoladefontener med jordbær og frukt til årboksleppet. Nå koser alle seg med å skrive i hverandres årbøker, slik tradisjonen er på de fleste folkehøyskoler på denne tiden. Nedtellingen til skoleslutter i gang…
Det er et faktum at det er mye forsøpling, og vi er ansvarlige for det. Skjebergelevene har tatt ansvar, og har reddet verden – litt. Både gjennom bevisstgjøring, dokumentering og plukking av søppel i skjærgården.
Under søndagens seminar hadde elevene en innledning om mikroplast med påfølgende fotografering av forsøpling i nærområdet. I dag reiste hele skolen ut i Skjærgården for strandrydding.
Det kom raskt refleksjoner fra elevene på hva man kan få seg til å kaste i havet. Her fant vi bildekk, madrasser, oljefat, flasker, klær, leker, plastkanner og uante menger med plast og isopor. Elevene snakket om at de ikke kunne forstå hvordan det kan være mulig å ikke tenke seg om før man kaster søppel i naturen. Alle har hørt om hvalen som ble funnet død med magesekken full av plast, og denne lå nok i bakhode på mange mens de gikk og plukket søppel andre har kastet. Forhåpentligvis kan dette bidra til at vi alle er litt mer bevisste på sporløs ferdsel, og kan bidra til mindre forsøpling og bevissthet.
Det er alltid spennende og gøy når Musikk har sine konserter. Å få komme til dekket bord med flinke musikere, kule låter, proff lyd og lysrigg. Dette har vi gledet oss til.
Releasekonsert
Vi fikk først et DJ-sett med egenkomponert house og techno før ulike sammensetninger fra fagfeltet spilte låter fra skoleåret som vi nå snart har lagt bak oss. Vi fikk servert en blanding av både cover- og egne låter. Vi fikk oppleve å få alt fra vare ballader, leken jazz til eksplosiv hardrock som blåste fletta av oss. Akkurat slik vi ønsker oss fra en konsert.
(Artikkelen fortsetter under bildene)
Vemod står for fall
Det er ikke til å komme unna at vi er litt vemodige i denne siste uka på skolen. Vi skal reise hjem, vi skal forlate venner og vi skal begynne på noe nytt. Det skal bli deilig å komme hjem, og det skal bli fint å tenke tilbake og huske de gode minnene. For de fikk vi flere av i dag.
(Artikkelen fortsetter under bildene)
Ekstra hyggelig at Foto fikk en fin anledning til å ta konsertbilder, og at Film kunne gjøre en flerkameraproduksjon av konserten.
Musikk og Musikkproduksjon sin plate finner du her på SPOTIFY.
RELEASEKONSERT
Musikkelevene er ferdige med årets album og i dag er det releasekonsert. Med vakre Gamlebyen i Fredrikstad som bakteppe, er årets releasekonsert lagt til flotte Gamlebyen Kulturhus.
EGNE SANGER
Dette blir elevenes siste sjanse til å få vist seg frem dette året og i dag vil de fremføre egenkomponerte låter i tillegg til utvalgte coverlåter. Årets album har fått det velklingende navnet ‘KAKLANG’ og ligger nå ute på alle de store strømmestjenestene – bl a Spotify.
Musikkelev Jonatan Thanke har ikke bare levert to låter, han har også tegnet coveret til årets album.
Musikkvideo
Musikkelevene får også hjelp av elevene på Filmproduksjon som skal filme hele konserten. De har rigget eget filmstudio og gjør en trekamera-produksjon.
Tekst og foto: Mikkel Schille
Musikklærer Mikkel Schille har egen lydblogg – Schilles LydBlogg. Den kan du lese her
Lørdag var det aktivitetsdag i den strålende vårsola i Skjeberg.
Elevene jobbet i grupper og samlet poeng gjennom ulike oppgaver. 28 meter med eggekast med godkjent mottak, og ett tidelssekund i variasjon på to runder (idelatid) på fotballbanen var noen av de imponerende prestasjonene.
Når solen kommer i mai, er det nydelig å bruke tiden ute. Når det i tillegg drar seg opp i mot og over 20 grader gjør det heller ikke noe å bli litt våt. «Røret» med alle hullene man skal tette er både forfriskende og litt frustrerende på en gang. Her skal noen elever tette hull, mens andre fyller opp røret til klossen i bunnen flyter opp. Her skal det jobbes fort for at de som tetter hull skal klare å klemme hardt nok så det ikke lekker ut for mye vann.
En herlig dag med sol, varme, aktivitet, godt humør – og noen har fått sitt første solskille!
I løpet av skoleåret skal fagfeltet Sportsjournalistikk og idrett dekke både innendørs og utendørs topp- og breddeidrett. Med Sarpsborg 08 i storform i Eliteserien, var det helt naturlig å være tilsted som pressefotografer i kampen mellom Sarpsborg 08 og Rosenborg.
Som akkrediterte fotojournalister fikk Skjeberg-elevene Daniel Fløan, Arnold Gulliksen Rosseland, Ola Redving Strugstad og Lars Magnus Igland Røys muligheten til å komme tett på dramatikken som utspilte seg på Sarpsborg Stadion, både før, under og etter kampen.
– Jeg synes det var kjekt å kjenne på livet som sportsfotograf. Det er veldig god trening for oss som vil ut i journalistbransjen, spesielt når det koker både på banen og på tribunen, sier Lars Magnus Igland Røys, som også har vært fotograf på Ullevaal, Marienlyst- og Brann Stadion i løpet av skoleåret.
Før kamp fikk Skjeberg-elevene oppholde seg i presserommet, hvor blant andre Bengt Eriksen i Eurosport Norge sa hei. Det samme fikk fotografene gjøre i pausen. Under kampen ble det tatt bilder bak begge mål, noe som førte til flotte bilder da lagene var i angrep. En liten bildeserie kan du se under.
Etter kamp fikk også fotografene fra Skjeberg oppholde seg i mix-zone, hvor spillere og trenere kommer ut etter kamp for presseintervjuer. Lars Magnus Igland Røys og Ola Redving Strugstad var så heldig at de fikk stille Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen et par spørsmål etter kampslutt. Ingebrigtsen hadde også etter Sarpsborg 08-Rosenborg i 2016 blitt intervjuet av Lars Magnus Igland Røys, og det var et hyggelig gjensyn. Hør det ferskerste intervjuet nedenfor!
https://soundcloud.com/radioskjeberg/lars-magnus-intervjuer-kare-ingebrigtsen-rbk
Alt i alt var kampen på Sarpsborg Stadion en kjempeopplevelse for elevene på fagfeltet Sportsjournalistikk og idrett.
Sarpsborg 08 vs RBK
[envira-gallery id=»5132″]
Som siste sending på Radio Skjeberg for årets elever ble det rigget i stand radiostudio utendørs. Med grilling, vafler, brus, sol og sommer var alt klart for to timer med LIVE sommerprat på Radio Skjeberg. Grill-lukten lå utover plassen og ønsket dagens gjester velkommen, ikke inn i studio men ut i studio. Verandaen til lærer, Willy-Andre Martinsen var nemlig dagens kontor for radioelevene.
Radioelevene Erlend Rimer og Amanda Berntsen hadde kontroll over spakene og holdt en to-timers sending hvor de oppsummerte året, snakket med gjester og kjente på følelsen at skoleåret straks er ferdig.
-Vi har vært med på veldig mye i år og jo mer jeg tenker på det jo mer stolt er jeg over alt vi har fått til og alle sendingene vi har hatt i år , sier Erlend idet han pakker ned det mobile studioet for denne gang. Jeg kommer på besøk til høsten og krever å få min egen reunion-time legger han til, idet kabler og mikrofoner rulles sammen.
Dagens sending hadde flere gjester bl.a vikarlærer på fagfeltet Fotofag, Ingeborg som fortalte litt om seg og sine planer og musikkelev Gøran Brattfjord som rocket opp studio med LIVE gitarriff.. Tøffere enn det blir det nesten ikke. Avslutningsvis ønsket Amanda Berntsen og Amanda neste års elever velkommen med klar beskjed: Gled dere!!! Takk for i år folkens og god sommer!
Her kan du høre sendingen. (musikkfri pga. Tono/Gramo rettigheter)
[envira-gallery id=»5151″]