Ingenting gjør oss lykkeligere enn elever som benytter mulighetene de får hos oss. To gode eksempler på dette er fotoelevene Frida Mathilde Auke og Silje Hamar Bondehagen. I løpet av skoleåret på fotolinja tok de virkelig vare på mulighetene og gjorde året spennende, kult og nydelig. De hadde veldig ulikt ståsted, men i hjertet bar de på det samme: masse talent, vilje og kreativ energi. De ga jernet både i fotostudio, i klasserommet, i mørkerommet og sosialt. 

foto fotoelev fotolinje
Både Frida og Silje har satt spor på Skjeberg med sin tilstedeværelse og talenter.

Derfor hadde jeg lyst til å høre hvordan de opplevde det å ha disse mulighetene, hva de likte best og hva de lærte mest av. Hvordan de ser tilbake på det nå som støvet har lagt seg?

utstilling fotolinje skjeberg folkehøyskole
Silje og et av bildene hun tok som vi bare ELSKET!

Silje sier: Det var veldig kult å ha et eget studio på linja, med alt mulig av utstyr. Før jeg startet på Skjeberg hadde jeg bare brukt kameraet og stativet mitt. Jeg lærte mye av å bare prøve ut forskjellige objektiver og teste utstyret vi hadde til disposisjon. Det som også var fint med studio var at det var åpent hele dagen, noe som gjorde det tilgjengelig og lett å ha shoots med venner eller alene når man hadde tid.

fotostudio skjeberg folkehøyskole
Morro i fotostudio! Alle kledde seg ut som JT

Det tok en liten stund før jeg ble komfortabel med å være masse i studio. Det var liksom så mange tekniske ting man skulle huske på på én gang, tenkte jeg.

analogt foto mørkerom fotolinje skjeberg folkehøyskole
Noen av de fine analoge bildene til Silje.

Jeg tror jeg bare bestemte meg for å kaste meg ut i det tilslutt – og det var jo kjempegøy! Man må bare starte et sted og prøve seg litt fram. Dessuten er det alltid noen som vil hjelpe deg hvis du trenger det. Når jeg ser tilbake på det angrer jeg nesten på at jeg ikke brukte studio og alt utstyret mer. Mot slutten av året var det derimot mørkerommet som ble mitt favorittsted. Det var så kult å fremkalle sine egne bilder, høre på musikk og prate sammen om alt og ingenting.

utstilling fotolinje skjeberg folkehøyskole
Frida med bildet hun gjorde til en av de første studiooppgavene. Bedre blir det ikke!

Frida sier: Jeg gikk media på videregående, så jeg hadde allerede prøvd meg litt på foto tidligere, men det var noe helt annet å drive med det på fulltid. På Skjeberg følte jeg at jeg fikk uttrykket meg selv på en helt annen måte enn det jeg hadde fått gjort tidligere, mens jeg samtidig ble utfordret på mange ting. Jeg likte veldig godt at vi hadde så mye ulikt utstyr disponibelt, i tillegg til fotostudio og mørkerom. Det gjorde at jeg fikk testet ut mange ulike typer foto og vist flere sider av meg selv gjennom bildene. Fotografi kan virke litt skummelt i starten, men når man kommer inn i det er det utrolig gøy å drive med. Det er så mange uttrykk du kan vise gjennom bilder bare ved å endre litt på vinkler eller bildeutsnitt.

tur fotolinje sskjeberg folkehøyskole
Fra turen vår til Oppsjø da vi ble godt kjent og hadde det artig.

I klassen var vi mange ulike personer med helt forskjellig utgangspunkt, men jeg opplevde at uansett hvilket utgangspunkt du hadde, var alle veldig støttende og hjelpsomme. Det er noe av det jeg setter størst pris på – også i etterkant. Det er bare å prøve og feile så mye du bare vil, men så er det alltid noen der som støtter deg og vil se deg lykkes.

utstilling fotolinje skjeberg folkehøyskole
Fra utstillingsåpningen vår i Fredrikstad.

Jeg skulle derimot ønske jeg utnyttet mulighetene mer da jeg hadde dem, som for eksempel mørkerommet. Mørkerommet var litt skummelt i starten, fordi det er så mange elementer å forholde seg til som må fungere sammen for å få gode bilder, men når man får teken på det er det kjempegøy og kjempedeilig å stå i mørkerommet i noen timer med musikk eller en god samtalepartner. Valget mitt av Skjeberg er noe jeg absolutt ikke angrer på, og jeg er kjempefornøyd med alt jeg fikk oppleve det året.

fotolinje skjeberg folkehøyskole
En herlig fotogjeng som virkelig skapte mye hygge og liv rundt seg.

En ting er sikkert: de hadde både et sosialt og lærerikt år. Og man skal jo ikke bare jobbe som elev på Skjeberg, man skal jo ha det hyggelig sammen også. Og det fikk både Silje og Frida til. Heldigvis!

Les mer om linjene HER.

Følg Skjeberg folkehøyskole på Instagram HER!

Magiske Opplevelser i London

I tillegg til masse fotball, fikk elevene på sportsjournalistikk og idrett også magiske opplevelser i Harry Potters verden og på Lyceum Theatre. Her sto Lion king på programmet

De fleste av dagens ungdom har et forhold til Harry Potter og elevene på Sport tok turen til Warner Bros studios utenfor London. Her er hele det magiske filmsettet intakt.

 

Gjengen på sportsjournalistikk og idrett samlet i Warner Bros studios.

 

Flavia Screpanti (ved toget på hovedbildet) er klassens største Potter-fan. Hun sier dette om opplevelsen:

– Harry Potter er en helt unik verden hvor man blir dratt med på en magisk reise over lang tid. Selv om alt er fantasi, er historien så detaljert og godt gjennomført at alt likevel virker troverdig og realistisk. I likhet med en hel generasjon, har jeg vokst opp med disse bøkene og filmene, og har virkelig blitt knyttet til både karakterene og hele universet.

Å se og være der innspillingene og de kjente scenene har tatt plass var helt surrealistisk, og noe jeg aldri kommer til å glemme – Flavia Screpanti.

Det er ingen tvil om at hun synes besøket var en stor opplevelse.

Kulissene er magiske og står slik de var da filmene ble spilt inn.

(mer…)

Det er ingen tvil om at fotogjengen på Skjeberg folkehøyskole er kjent for sitt samhold. Jeg har snakket med to av dem for å få høre hva de selv sier om hva dette ga dem. Margit Iselin Schrader Haugland og Dina Dahl Reistad. Disse to var roomies mens pandemien herjet på det verste, og har noe å si om hva samhold, toleranse og vennskap betyr på folkehøyskole.

roomies skjeberg folkehøyskole
Roomie love: Margit og Dina

Første skoledagen var det en smilende Dina som kom først og innstallerte seg på rommet. Hun håpte nok at hun skulle få ha rommet alene, men så kom Margit. Og resten er, som man sier, historie.

fotolinja skjeberg folkehøyskole tur solbergtårnet
Fotolinja gir tommel opp!

Dina skriver: Det å gå på fotolinja på Skjeberg folkehøyskole er det beste valget jeg har tatt i hele mitt liv. Før jeg starta var jeg redd for å ikke få venner eller ikke trives. Det som skjedde var det absolutt motsatte. Jeg fikk venner som jeg nå ikke kunne klart å leve uten.

Fotolinja bestod av alle type personligheter, men alle kom allikevel veldig godt overens. Vi hadde det så gøy med masse musikk, liv og morro. Dørene i gangen stod som regel åpne og det var mye løping frem og tilbake for å låne alt fra hårspray og rettetang til klær og smykker.

Det var veldig koselig å ha noen å snakke med og være med hele tiden når det var corona, jeg setter ekstra stor pris på samholdet vi hadde siden det var så mye smittetiltak rundt om i landet på den tiden. Det var deilig å ikke være isolert helt alene.

fotolinja tur høysand skjeberg folkehøyskole
På Høysand!

Jeg husker godt: En dag dro vi for å ta bilder, grille og kose oss. Det var god stemning og mange fine bilder. Men det var svaner som absolutt skulle komme og plage oss når vi koste oss, så vi fant ut at hvis vi satte på russemusikk på fullt volum så kom de til å dra sin vei. Og det funka faktisk. (Ikke overraskende)

vennskap roomie skjeberg folkehøyskole klasserom
Avslapping i klasserommet

 

Rom for alle
Fotolinja pleier ikke å være en veldig stor klasse. Vanligvis mellom 11-16 elever. Det er oftest en sammensatt og veldig kreativ gjeng, men som har det til felles de er interessert i foto. Det at gruppa ikke er så stor gjør at vi lett får et sterkt fellesskap og at det samtidig er plass til alle. Det gjør underverker for det sosiale.

samarbeid samhold skjeberg folkehøyskole scenekveld
Elevkveld med foto!

Margit skriver: Da jeg skulle begynne på Skjeberg var jeg veldig nervøs, men fotolinja ble raskt en sammensveiset og hyggelig gjeng, som jeg følte meg veldig hjemme i. Jeg tror aldri jeg så raskt har funnet tonen med noen, og følt at jeg kunne være meg selv i like stor grad som med fotogjengen. Det skapte et godt og trygt klassemiljø, som jeg håper – og tror – gjorde at alle turte å utfolde seg kreativt, og by mer på seg selv, både gjennom bilder, og i klasserommet generelt.

fotoelever fotostudio gøy sosialt
Fotogjeng i fotostudio!

En av tingene jeg husker spesielt godt fra Skjeberg er kanskje hvor mye liv vi kunne lage når vi bestemte oss for det, men også hvor avslappet vi var rundt hverandre. Vi kunne gjøre vaskedag til ukas høydepunkt, eller ha full fest under kjøkkentjeneste, hvis vi bare satt på riktig musikk. Når folk var slitne var det heller ikke sjeldent at alle tok seg en kollektiv middagslur på hvert sitt rom, før vi fant på noe gøy på kveldstid.

vennskap samhold skjeberg folkehøyskole
En herlig bukett som venter på at pizzaen skal bli levert!

Dina og jeg delte rom gjennom hele året, og det er noe jeg er utrolig takknemlig for, også i ettertid. Spesielt det å ha en romkamerat under koronatiden, var nok veldig viktig. Vi hadde liksom alltid en person vi kunne være sammen med, uansett hvordan smittesituasjonen var. Dina og jeg er nok egentlig ganske forskjellige, men når man bor sammen med en annen person, får man se helt andre sider av dem enn man ellers ville gjort, og i dag vil jeg regne Dina som en av mine aller beste venner.

Det at vi er såpass forskjellige har vært utrolig bra, fordi Dina har dratt meg ut av komfortsonen min på en måte ingen andre har gjort tidligere. Dette gjelder også resten av fotolinja. Jeg har fått venner for livet, og jeg kunne aldri sett for meg livet mitt uten disse personene i dag.

karantene karantenekunst skjeberg folkehøyskole foto
Da hele landet var i karantene gjorde fotolinja prosjektet «KARANTENEKUNST». Dette er Margit sitt fantastiske bidrag som viser hvordan livet var i lockdown med en god roomie.

Og slik er det vi ønsker å ha det på Skjeberg; et sted der alle føler seg velkommen, er inkludert og kan utfolde seg.

fotolinja sammen skjeberg folkehøyskole
Dina og Margit på den røde løperen

Les mer om linjene HER.

Følg Skjeberg folkehøyskole på Instagram HER!

München  – siste stopp!

Siste stopp på årets studietur for elevene på musikkproduksjon, ble München. 

München er hovedstaden i Bayern og her sto Olympiaparken og BMW museet på programmet. Men, først ble det en tur innom Marienplatz – det praktfulle torget i sentrum av byen. På Marienplatz finner du vakre bygninger og monumenter som Neues Rathaus (det Nye Rådhuset) og Mariensäule (Mariasøylen).

Tirsdag besøkte vi Olympiaparken og fikk se anlegget fra München OL i 1972. Dette sommer OL ble dessverre sterkt preget av München-massakren, utløst av den palestinske terrorgruppen Sort Septembers kidnapping av 11 israelske idrettsutøvere.

Olympiatårnet ellerOlympiaturm ble åpnet for offentligheten i 1968 og rager høyt over München – over 290 meter hvis du tar med antennen. Olympiatårnet fungerer som et utsiktspunkt, men det brukes også som et kringkastingstårn.

Sist, men ikke minst, sto et besøk på BMW museet og BMW Welt.  Museet hadde et imponerende antall eldre biler og motorsykler utstilt. Disse var utrolig vel bevarte og selv bilene fra 1930-tallet var i fantastisk stand og se i virkeligheten.

BMW museet og hovedkvarteret til Bayerische Motoren Werke i München.

BMW Isetta var utstilt i flere utgaver. Denne mikrobilen ble produsert mellom 1955 og 1962

Den ene klassikeren etter den andre sto utstilt i BMW museet

Christopher falt for denne gule BMW 507 som ble produsert mellom 1955 og 1959. Det ble kun produsert 252 stykker og denne er en ettertraktet klassiker

Her kan du se en video fra BMW Museet og BMW Welt – som er en fantastisk utstillingshall med alt det nye BMW har å by på –

 

Det var mange nysgjerrige innom denne tirsdagen. Vi traff flere nordmenn som hadde tatt turen. Vi anbefaler dette hvis du er i München!

En lang men super tur går mot slutten. John Carlo, Peter og Tilde er klare for flyturen hjem fra München.

Typisk – etter å ha hatt litt småkjølig vær på turen, ble  det 16 grader og sol da vi forlot München….:)

Oppsummert

For en tur vi har hatt! Selv med delvis lockdown i Berlin, litt for få konserter, en smule dårlig vær  – det har vært fantastisk å være på tur med disse elevene. Det har rett og slett vært en fryd. Ingen har fått corona, ingen har havnet i trøbbel eller blitt syke og reisingen har gått knirkefritt, bortsett fra et kansellert fly den første dagen.

Nå skal vi hjem og gjøre ferdig årets skolealbum. Tusen takk for turen alle sammen!

Mens de fleste av skolens elever og ansatte satte kursen sørover i Europa satte Media, Film og Fotolinja kursen nordvestover og til sagaøya Island. Der ventet et rikholdig program med drøssevis av opplevelser. Linjene hadde forberedt seg godt til turen og mens Media laget innslag til en kommende reisesending på skolens Youtubekanal, blogget Filmfolket og turens hovedfotograf, Jonathan Løwe dokumenterte turen med stillbilder.

Resultatet gleder elevene seg til å vise medelever, familie og venner etter påske. Da er det et enormt råopptaksmateriale som skal klippes, limes og redigeres.  Islandsturen var veldig variert. Fra å ta pulsen på Reykjavik sentrum til å besøke den avsidesliggende spennende vulkanøya Heimey, som er den bosatte delen av Vestmannareyar.

Denne dagen ble riktignok snørik og ble dessverre noe redusert pga. dårlig framkommelighet, men derfor blir behovet for å besøke Heimey igjen, desto større.  På øya kan man fremdeles se hus og bygg som delvis ble fanget av flytende Lava tilbake i 1973 og hele befolkningen måtte evakueres i hui og hast.

Reportasje og fotomessig er Island et skattekammer. Dels fordi man aldri vet hva slags vær man har i vente noe som gjør lyset og fargene i naturen veldig uforutsigbare og for en fotograf er jo dette gull.

Naturopplevelsene sto i kø og enkelte severdigheter er det bare Island som kan komme i nærheten av. Fossefall og naturlige laguner med oppvarmet brevann som man kan varme seg i selv om det snør oppover er helt relativt eksotisk for oss nordmenn.

Vi var utrolig heldige med været den siste delen av oppholdet da skyene trakk seg unna og ga plass til et spektakulært nordlysshow etter mørkets frembrudd for oss.

Vi er nå spekket av opplevelser idet vi tar fatt på påskeferien her hjemme i Norge og gleder oss til å vise hva vi opplevde på turen. I mellomtiden kan dere sjekke ut noen av bilden vi tok underveis.
[rl_gallery id=»16807″]

Elektrisk stemning

på Selhurst Park

Elevene på sportsjournalistikk og idrett fikk oppleve et enormt trøkk på tribunen da de så Crystal Palace mot Arsenal under sin London-tur.

Hovedmålet med studieturen til England er å få oppleve fotballkulturen på nært hold, og ikke noe sted får man oppleve det bedre enn på Selhurst Park. Crystal Palace sin hjemmebane er  nok den stadion med best stemning i hele Premier League. Seier 3-0 mot Arsenal løftet stemningen til uante høyder, og de fleste elevene fikk en ny forkjærlighet for klubben fra Sør-London etter denne elektriske opplevelsen.

Sjekk ut stemningen fra Selhurst Park i denne videoen.

En av de store

Mathis Banggren er klassens eneste Palace-supporter og hadde vel en av sine bedre skoledager på Selhurst Park.

Skjeberg-elev Mathis Banggren er Palace-fan og hadde en god dag på Selhurst Park.

 

– De som ikke har opplevd Selhurst Park, tror neppe på meg, men denne arenaen er virkelig en av de store, til tross for at kapasiteten ikke er større enn på Ullevaal stadion. Atmosfæren på Selhurst Park må oppleves, og er vanskelig å beskrive med ord. Det setter Wembley, London Stadium og andre store stadioner i skyggen, mener han.

Populær manager

Slik beskriver Mathis sin opplevelse:

– Mandag og kveld –  To lag i form. Vieira som er en av de største Arsenal-legendene, har virkelig formet Crystal Palace til et spillende og underholdene lag på kort tid.  Vieira er elsket i Sør-London.

«We’ve got Super Pat Vieira

He knows exactly what we need

Mitchell at the back, Olise in attack

Palace on the way to Wembley (or Palace boys are off to Wembley)«

– Kampplanen fungerer fra første spark på ball. Palace får kontroll umiddelbart, og det går kun et kvarter før Jean-Philippe Mateta header inn 1-0 Jordan Ayew vil ikke være noe dårligere og dobler åtte minutter senere.

Allsangen runget

Det koker som aldri før på Selhurst Park. Alle synger. Alle! Bortsett fra tre Arsenal-supportere fra klassen. Flere fikk nok et lite hjerte for denne klubben.  Zaha punkterer kampen på straffespark, og 3-0.Arsenal var sjanseløse, og det er neppe en kamp Gunners-fansen vil trekke frem som sitt beste minne, oppsummerer Mathis

Allsangen runget i samtlige 90 minutter og aller mest ble det sunget om Palace’ populære manager. Det var umulig å sitte, for alle på hele stadion sto fra start til slutt. På Selhurst Park får man oppleve stemningen slik den en gang var, dessverre har dette forsvunnet fra de fleste andre arenaer i Premier League.

– Det var helt sjukt. En magisk opplevelse Selhurst Park levde opp til forventningene, mente elevene.

Mange fotballopplevelser

Selv om kampen mellom Palace og Arsenal var det definitive høydepunktet (kanskje med unntak for klassens tre Arsenal-supportere…), var det også mange andre fotballopplevelser.

Wembley er et mektig skue.

 

Allerede første kvelden startet vi med England-Elfenbenskysten på mektige Wembley stadium. Her var det kanskje de massive folkemengdene utenfor stadion som gjorde størst inntrykk. Med nesten 75.000 tilskuere som skal til og fra undergrunnen, så blir det et overveldende folkeliv. Selve kampen ble en rolig affære som England vant enkelt.

Minner for livet

Vi fikk også se oppgjøret mellom West ham og Everton på London Stadium. Her vant hjemmelaget fortjent 2-1.

Her kan du se en liten video fra West Ham-Everton.

Omvisning på en av Premier League-arenaene hører også med på en slik tur. Et lite plaster på såret for Arsenal-supporterne var at omvisningen var på Emirates. Her fikk vi se både garderober og alt annet som hører med. Noen kroner ble nok også svidd av i supporterbutikken.

Totalt ble det fotballopplevelser og minner for livet for en herlig gjeng med elever. Og lærere.

Hele gjengen på sportsjournalistikk og idrett samlet på Emirates.

 

Klassens tre Arsenal-supportere holder pressekonferanse: Erling, Hans August og Gooner.
Hele klassen samlet i Arsenal-garderoben.

 

 

Salzburg – du er fantastisk!

I denne byen er Mozart født, og gamlebyen står i dag som det stod den gangen. Musikkproduksjon har utforsket byen med musikk som tema.

Vi har lært mye om Mozart og hans liv. Vi har sett hvor han ble født, hvor han bodde, hørt musikken hans og gått i gatene han vandret i.

Mozart sitt fødested.

 

Her bodde Mozart mesteparten av livet sitt.
Magisk å vandre gatelangs i gamlebyen.
Den eldste gravplassen i Salzburg.
Festningen ble bygd på 1100-tallet, og er svært godt bevart.

Klassisk konsert i Festningen er et musikalsk høydepunkt. Her fikk vi høre et utvalg av Mozart sine verker.

For de motorinteresserte er en av de morsomme opplevelsene å ha sett Red Bull museet. Fotoutstilling, formel 1 biler, helikoptere og fly i verdensklasse.

Utenfor Red Bull museet. Her inne fikk vi ta bilder, men ikke publisere dem.

I denne vakre byen ble «sound of music» spilt inn, og det er artig å se for eksempel Marinenplatz i virkeligheten. Nå var ikke denne vakre hagen i full blomst, men vi kan bare tenke oss hvor nydelig den er når alt er grønt og blomstrer.

Gamlebyen med de trange gatene, de flotte byggene og de store plassene med flotte kirker er et fantastisk skue.



Med mange gode opplevelser i bagasjen reiser vi nå videre til München. Her skal Münchens hjemsøkte steder utforskes.

Takk for oss Berlin

Musikkproduksjon har hatt noen fantastiske dager i Berlin med og nå toger vi videre til Salzburg – Mozart sin fødeby.

Det hele starter med at vi kommer til hotellet som ligger så sentralt det er mulig å komme. Her har vi Alexanderplatz og det ikoniske TV-tårnet.

 

Vi har hatt fulle dager med opplevelser og læring både morgen og kveld. Tirsdagen var vi på House of music – der vi fikk omvisning. På denne skolen går også noen tidligere Skjebergelever vi var heldige å treffe.

Deretter tok vi oss til East side gallery og fikk se restene av Berlinmuren som nå er verdens lengste kunstverk.

Når musikkproduksjon skal på tur må det selvfølgelig være med musikk som tema og denne kvelden fikk vi med oss en konsert av Alex Cameron.

Onsdagen var formiddagen dedikert til bilentusiastene. Vi besøkte Classic Remise – et showroom der de flotteste klassiske bilene som er laget utstilles.

 

Videre reiser vi til den største musikkforretningen de fleste av oss har sett! Fire etasjer kun med instrumenter og alt man kan drømme om av utstyr for musikeren. Her fikk elevene teste de instrumenter de måtte ønske av ulik kvalitet og prisklasse.

Selv om det er flott å både være på konsert og i en diger butikk med alt av musikkutstyr man kan drømme om, er nok sykkelturen et av de sterkeste inntrykkene etter den første delen av denne studieturen.

En flott gjeng på sykkeltur. Her på utsiden av et av konserthusene.

Her møter vi en svært kunnskapsrik fyr som tar oss gjennom Berlin på sykkel. Han forteller Berlins historie – fra krystallnatten på utsiden av Humboldt universitetet på 1700-tallet, til brannen på Reichtag, andre verdenskrig med jernteppe og byggingen av Berlinmuren på 60-tallet. Hitlers bunker, Brandenburger Gate og Checkpoint Charlie. Lærerikt, sterkt og interessant fra ende til annen.

Humboldt universitetet som er Berlins eldste universitet og sees på som «alle moderne universiteters mor». 40 nobelprisvinnere har gått på dette universitetet.

 

Holocaust-minnesmerke. Et monument for å minnes de drepte jødene under nasjonalismen. Arkitekten sier selv at det er opp til den enkelte å tolke minnesmerket. En sterk opplevelse å vandre mellom betongklossene som er satt opp i ulike høyder.

 

Checkpoint Charlie – en av få grensepasseringer mellom Øst- og Vest Berlin mellom 1945-1990.

Turen til Berlin ble avsluttet på en klassisk tysk restaurant.

Videre går nå turen til Salzburg som er Mozart sin fødeby. Her venter både historie og klassisk konsert i byen som står på UNESCO sin verdensarveliste.

Togtur er en behagelig måte å ta seg frem på. Noen hviler godt på turen.